Petak, 29. ožujka 2024.

Katolički teolog podržava samoubojstvo

Njemački katolički teolog Andreas Lob-Hüdepohl je za vrijeme predavanja na 34. Danu skrbi za starije osobe u gradskoj vijećnici Cloppenburga (u Njemačkoj), pred gotovo petsto njegovatelja, iznio tezu da samoubojstvo više ne smije biti tabu tema u zdravstvenim ustanovama i da samoubojstvo predstavlja “čin slobode“.

Teolog je pohvalio odluku njemačkog Ustavnog suda Njemačke kojom se država obvezuje na organiziranje potpomognutog samoubojstva, smatrajući da „vjerske institucije nisu izdvojene od temeljnih zakona države“.

Ipak, u nastavku izlaganja rekao je da njegovatelji (liječnici i medicinsko osoblje) ne smiju dopustiti da se osobe o kojima skrbe nađu u tako nepodnošljivoj situaciji da im se samoubojstvo čini kao jedino rješenje, te da 95% ljudi koji iskazuju suicidalne namjere zapravo ne žele napraviti samoubojstvo, pa ih je potrebno zaštititi od suicidalne sklonosti.

Dotični teolog ima važne funkcije i utjecaj u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj. Teolog Andreas Lob-Hüdepohl član je Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK). Od 24. studenoga 2017. predstavnik je Središnjeg odbora njemačkih katolika na „Zajedničkoj konferenciji“ Njemačke biskupske konferencije. Njemački Bundestag imenovao ga je 17. ožujka 2016. članom Etičkog vijeća Savezne Republike Njemačke na prijedlog Njemačke biskupske konferencije. Na prijedlog “demokršćanske” stranke CDU ponovno je 2020. izabran u utjecajno Etičko vijeće.

Potrebno je istaknuti da je ovaj “progresivni” njemački teolog više puta za vrijeme COVID-19 pandemije rekao da je za katolike cijepljenje “moralna obveza“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...