Srijeda, 01. svibnja 2024.

Ima li EU plan za davanje informacija o kukcima u prehrambenim proizvodima?

Nedugo nakon što je Europska unija odobrila upotrebu kukaca u proizvodima za ljudsku prehranu, neki su izrazili zabrinutost hoće li se kukci koristiti u namirnicama bez da to piše na njima. Stella Kyriakides, povjerenica EU za zdravlje i ispravnost hrane, potvrdila je da Europska unija nema namjeru prisiljavati proizvođače da jasno označe sadrži li neki prehrambeni proizvod kukce.

U odgovoru na dva pitanja o ovoj temi koja su Europskoj komisiji službeno postavili zastupnici (Charlie Weimers i Robert Roos) u Europskom parlamentu, Kyriakides je potvrdila da trenutno ne postoji planovi da se prehrambene tvrtke prisili da stave bilo kakav “logo kukaca” na proizvode koji sadrže kukce, nego će sitnim slovima biti označeno da proizvod sadrži kukce.

Kyriakides je rekla sljedeće: „Komisija trenutačno ne razmatra dodatne zahtjeve za označavanje hrane koja sadrži kukce, budući da postojeći pravni okvir osigurava da potrošači budu obaviješteni o sadržaju hrane“. Očigledno vodeći političari u EU smatraju da će sićušni popisi sastojaka biti dovoljni za informiranje prosječnog potrošača.

Pretpostavka da bi se kukci mogli ušuljati u prehrambene proizvode, u zemljama Europske unije, bez jasnog znanja šire javnosti predstavlja možda najneočekivaniji dio ideja da se normalizira konzumacija kukaca.

Pojedine države u Europi već potiču djecu da je jedenje kukaca normalno. U nizozemskim i britanskim školama hrane učenike kukcima kao dio kampanje podizanje svijesti o klimatskim promjenama. Čini se da ljevičari djecu koriste kao posebno oružje u svojoj kampanji, jer smatraju da djeca imaju sposobnost navesti druge članove svoje obitelji da počnu jesti kukaca.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...