Petak, 26. travnja 2024.

U Njemačkoj se priprema novi zakon za sakaćenje djece

U utorak je njemačka vlada predstavila prijedlog zakona koji će njemačkim državljanima “olakšati“ zakonsku promjenu imena i spola, ukidajući desetljećima stara pravila koja zahtijevaju stručne procjene i odobrenje suda.

Prema planiranom zakonu “o samoodređenju“, punoljetne bi osobe mogle promijeniti svoje ime i zakonski spol u matičnim uredima bez velikih formalnosti.

„Napravili smo veliki korak prema izglasavanju zakona o samoodređenju, a tim zakonom zaustavit ćemo diskriminaciju transrodnih, interseksualnih i nebinarnih osoba“, izjavila je ministrica obitelji Lisa Paus. Dodajući da će se novim zakonom „vratiti dio dostojanstva onima kojima su temeljna prava desetljećima bila uskraćena“.

Postojeći “transseksualni zakon“, koji je stupio na snagu 1981., trenutačno zahtijeva od podnositelja zahtjeva za promjenu spola da dobiju procjene od dva stručnjaka – u većini slučajeva to su psihijatri – koji su „dovoljno upoznatima s posebnim problemima transseksualnosti“. Nakon pozitivnog mišljenja stručnjaka, transrodne osobe su od državnih institucija mogle zatražiti odobrenje za promjenu spol na službenim dokumentima. Također, kao pripremu za novi zakon, njemački Vrhovni sud ukinuo je niz odredbi koje su zahtijevale da se transrodne osobe podvrgnu operaciji promjene spola prije dobivanja dokumenata.

„Transrodne osobe predugo su bile izložene diskriminaciji i nedostojanstvenom tretmanu – konačno ćemo ovo stanje ostaviti iza nas“, rekao je ministar pravosuđa Marco Buschmann, koji je zajedno s ministricom obitelji predstavio novi prijedlog zakona.

Novi vladin prijedlog navodi da za djecu mlađu od četrnaest godina zakonski skrbnici moraju izjavom potvrditi da odobravaju promjenu spola, dok bi tinejdžeri stariji od četrnaest godina trebali sami moći podnijeti zahtjev za promjenu spola – u prijedlogu zakona stoji da bi trebali imati potporu svojih zakonskih skrbnika, ali država će ovo zasigurno ignorirati.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...