Subota, 27. travnja 2024.

Estonija postala prva baltička zemlja koja je legalizirala “homoseksualni brak“

Estonski parlament izglasao je zakon kojim se legalizira “homoseksualno vjenčanje“ i posvajanje djece. Zakon je usvojen u estonskom parlamentu i stupit će na snagu 1. siječnja 2024., prenosi Reuters. Od 101 zastupnika u parlamentu, čak 55 ih je glasalo za ovaj zakon!

Nacrt zakona podržala je vladajuća koalicija socijaldemokratskih i liberalnih stranaka, predvođena premijerkom Kajom Kallas. Poslije usvajanja zakona rekla je da „ovom odlukom konačno idemo putem drugih nordijskih zemalja, kao i svih ostalih demokratskih zemalja u svijetu u kojima je priznata jednakost braka“. U ranijim medijskim istupima tvrdila je da je “homoseksualni brak“ pravo.

U Estoniji su “homoseksualne zajednice“ zakonski priznate od 2016. godine, ali dvije godine ranije Estonska nacionalna televizija (ERR) provela je anketu kojom je dokazano da se većina Estonaca protivi ideji zakonskog priznavanja “homoseksualnih zajednica“. Istraživanje iz 2023. godine pokazalo je, međutim, da je porasla podrška “homoseksualnim zajednicama“, pa čak i da dobiju pravo sklapanja “braka”. Prema CNN-u, 53% Estonaca potvrdilo je da bi „homoseksualni partneri trebali imati pravo na sklapanje braka“.

„Moja poruka (srednjoj Europi) je da je to teška borba, ali brak i ljubav su nešto što morate podržavati“, rekla je premijerka Kallas za Reuters nakon što je prijedlog zakona odobren u parlamentu. „Puno smo se razvili u zadnjih trideset godina, otkako smo se oslobodili (sovjetske) okupacije. Sada smo ravnopravni zapadnim državama”, zaključila je premijerka.

U govoru održanom u parlamentu 20. lipnja, katolički estonski političar Varro Vooglaid rekao je da će „današnji dan ući u estonsku povijest kao velika sramota, jer vlada, s pravom prozvana koalicijom lažljivaca, zagovara zakon koji iskrivljuje značenje braka, zanemarujući stvarnost ljudske prirode i iskrivljujući značenje braka u pravnom okviru Republike Estonije, uključujući davanja prava takozvanim homoseksualcima na posvajanje djece“.

Dodao je da novi zakon „prlja svetost braka” izjednačavajući ga „s homoseksualnim vezama, koje mnogi smatraju nemoralnima. Time je značenje braka, kakvo je kroz povijest Estonije poznato, uništeno“.

Vooglaid je naglasio da „brak i obitelj nisu društveni konstrukti nego institucije utemeljene na ljudskoj prirodi, čija srž leži u temeljnoj razlici i komplementarnosti između muškaraca i žena, što omogućuje nastavak ljudskog života”. Katolički političar zaključio je da će se on i drugi konzervativci boriti za ukidanje zakona i zaustavljanje „zlouporabe državnih institucija što je prije moguće“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...