Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Subotnja parada još jednom pokazala da je događaj visokog rizika za djecu

U subotu se održala povorka ponosa u Zagrebu, na kojoj su među sudionicima bili i predstavnici zagrebačke vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem. Ova manifestacija je još jednom pokazala da nije bezazlena nego da predstavlja događaj visokog rizika za djecu.

O čemu se radi? Naime, na ovogodišnjoj povorci ponosa sudjelovala je osoba koja je bila obučena u haljinu napravljenu od paketića prezervativa. Osim neprimjerene haljine – za koju neki smatraju da je “neobični outfit”, osoba je iznad štikli imala čarape s Gospinom likom. Čini se da živimo u stoljeću kada je normalno vrijeđati vjerske osjećaje građana koristeći lik Gospe na neprimjeren način. Nošenjem čarapa s Gospinim likom prekršen je čl. 14 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer je osoba na javnom mjestu omalovažavala vjerske osjećaje građana.

Uz blasfemično korištenje Gospina lika, mnoge građane šokirala je fotografija koja prikazuje tu osobu kako drži djecu za ruke dok druga djeca i sudionici povorke ponosa gledaju što se događa. Očigledno za ovu osobu ne vrijedi kazneni zakon – točnije  članak 165., izgleda da je za nju taj članak kaznenog zakona samo slovo na papiru.

Vjerojatno je na ovaj članak zakona mislio Mato Palić, profesor ustavnog prava na Sveučilištu u Osijeku, kada je na svom Facebook profilu napisao sljedeće: „Transrodna osoba ‘obučena’ u kondome na povorci ponosa u Zagrebu. Malodobna djeca izložena takvim sadržajima su zlostavljana djeca, a svi koji to podržavaju snose odgovornost. Pravobraniteljica za djecu je na produženom vikendu, a ostale institucije isto tako“.

Uz Matu Palića reagirao je i novinar Ratko Martinović, jedan od voditelja Podcast inkubator. Na svom Facebook profilu napisao je sljedeće: „Goli muškarac u haljini od kurtona mami djecu, par metara dalje političari i stotine ljudi… i to opravdavaju s ‘ništa se nije dogodilo’?! Ako nije riječ o pedofiliji onda je sigurno opsceno ponašanje na javnom mjestu pred djecom iliti egzibicionizam, a sada šute i udruge i institucije i političari. I onda se čude kada građani uzmu pravdu u svoje ruke, a nisu napravili ništa da bi to spriječili”.

Zašto pravobraniteljica za djecu, gospođa Helenca Pirnat Dragičević, ne reagira? Zato Vas, drage čitatelje, pozivamo da pošaljete mail pravobraniteljici za djecu na sljedeću adresu: [email protected]. Pošaljite joj upit s molbom da reagira na očito kršenje prava djece. Nijedno dijete ne bi trebalo biti izloženo ovakvom sadržaju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...