Petak, 03. svibnja 2024.

Varaždinski SDP zabranio postavljanje spomen-ploče ubijenoj časnoj sestri

Gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, nije dozvolio da se postavi spomen-ploča časnoj sestri Liphardi (Josipi) Horvat, jer je na ploči trebalo pisati da je „po nalogu komunističkog režima bačena u jamu Jazovku“. Spomen-ploča trebala je biti postavljena na njenu rodnu kuću u Varaždinu, ali ljevičari nisu mogli dopustiti da se spomen-pločom blati partija. Gradska vlast Varaždina, u kojoj većinu čine pripadnici stranke SDP – sljedbenici Saveza komunista Hrvatske, tražila je od časnih sestara da se iz teksta izbaci „po nalogu komunističkog režima“, ali su časne sestre to odbile.

Tko je uopće s. Lipharda (Josipa) Horvat?

Rođena početkom dvadesetog stoljeća, Josipa Horvat odlučila je u 24. godini života (1926.) ući u Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga i koncem Drugog svjetskog rata radila je u bolnici za duševne bolesnike u Vrapču. Iako je njegovala i partizane, to ih nije omelo da je u noći 15. svibnja 1945. odvedu i ubiju u 43. godini života, a zatim je bace u jamu Jazovku, zajedno s još dvije sestre milosrdnice (s. Geraldom Jakob i s. Konstantinom Mesar) koje su radile u bolnici. Trenutačno se vodi postupak za kanonizaciju s. Lipharde, zajedno s još šest susestara koje su bile žrtve komunističkog režima.

Prije dva dana u Hrvatskom saboru o sudbini sestara milosrdnica progovorio je zastupnik Marko Milanović Litre, a poslije ih je spomenuo i u objavi na Facebooku. U objavi je napisao da su „komunisti odlučili ugasiti svijetlo tih nevinih života. S. Geralda Jakob, s. Konstantina Mesar i s. Lipharda Horvat otrgnute su s ovoga svijeta jer su svjedočile monstruoznim djelima partizanskih krvnika“.

Cijelu objavu možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...