Nedjelja, 28. travnja 2024.

Hoćemo li zbog “nove varijante“ korone ponovno morati nositi maske?

Prije nekoliko dana Alex Jones je u podcastu rekao da će države postupnim mjerama do konca listopada nametnuti građanima ponovno nošenje maski, i tada se njegov istup činio kao nova teorija zavjere, ali sudeći po jučerašnjim člancima u srednjostrujaškim medijima nije daleko od istine.

Čini se da i u Hrvatskoj postoje pripreme. Na internetskoj stranici N1 televizije objavljen je članak „Nova varijanta korone brine znanstvenike, neki zagovaraju ponovno uvođenje maski“. Iako se u članku ne navodi niti jedan dokaz o “novoj varijanti“ – BA.X. – korona virusa, koja se navodno pojavila u Danskoj i Izraelu, o tome se mora pisati. Uočavate nešto? „Navodno pojavila“ i pojavila nije isto. Žurnalisti u N1 televiziji trebali bi razlikovati pojmove. Gdje je sada Faktograf? Nema ih. Tihi su kada u pitanju nisu konzervativni portali.

Ipak, vratimo se na tekst. Osim nepoznavanja pojmova, čitatelje je začudila potreba za citiranjem triju znanstvenika koji o “novoj varijanti“ virusa ništa konkretno ne mogu reći, ali to je uredu. Znanost je “nepogrešiva“. Navodno je postalo istina. Tko još tvrdi da navodno i činjenice nisu isto?

Možda bi prije pisanja o “novom valu” korone virusa u dalekim zemljama žurnalisti mogli analizirati prve uspješne karantene u Hrvatskoj? Ili takve teme ne mogu doći na naslovnice zbog cijena sladoleda o kojima ovisi proračun i budućnost zemlje?

Evo, sada će saznati što se događa u Hrvatskoj. U Oklaju je 21. kolovoza započeo lockdown za štićenike Doma za starije osobe. Sada moraju nositi maske zbog korone i privremeno su im ograničene posjete. Od niti jedne druge bolesti se ne umire osim od korone i zato se sada mora posebno paziti.

Ali to nije sve. Korona je došla i u Split. Zbog „zaraze 11 pacijenata COVID-om 19“, kako stoji u Jutarnjem listu, u „Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Split na lokalitetu Križine privremeno se ograničavaju posjeti hospitaliziranim bolesnicima“. Pitanje je vremena kada će korona ponovno doći u Zagreb. Neki kažu tek na jesen.

Taman. I ovako srednjostrujaški mediji ne znaju o čemu bi izvještavali poslije afere sladoled i cijena na moru (neće sigurno o financijskim malverzacijama u HEP-u ili INA-i) pa će im nova varijanta COVID-a, stvorena samo za jesen, biti prilika za daljnje širenje nepotrebne panike među ljudima. Čekaju samo kraj turističke sezone. Kada prođe sezona tek će se onda pojaviti “nova varijanta“ COVID-a. Nije moguće da se pojavi dok su turisti iz cijelog svijeta u Hrvatskoj! I ovi što proizvode maske mogli bi opet poboljšati zaradu, ta dugo se maske nisu prodavale.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...