Nedjelja, 28. travnja 2024.

Kineski komunisti izmjenjuju dijelove Biblije za potrebe svoje ideologije

Prošli je tjedan Mike Gallagher, republikanski zastupnik iz Wisconsina, upozorio u svom govoru za vrijeme održavanja Parlamenta svjetskih religija u Chicagu na progon katolika u Kini. Okupljene je posebno šokirala vijest koja dolazi iz kineske provincije Henan. Tamo su lokalni dužnosnici komunističke partije prisilili dužnosnike Katoličke crkve da zamijene prikaze Deset zapovijedi citatima predsjednika Xi Jinpinga.

Zastupnik Gallagher također je iznio konkretan primjer izmjene dijelova Biblije za potrebe kineske komunističke ideologije. Izmijenjeni dijelovi podučavani su kao činjenice. Kao što znamo u Evanđelju po Ivanu piše: „Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen“ (Iv 8, 7) – poznati ulomak iz priče o ženi koja je optužena za preljub, ali, kako kaže Gallagher, „za komuniste je to priča o disidentu koji izaziva autoritet države… U kineskim sveučilišnim udžbenicima prije tri godine izmijenjeni dijelovi Evanđelja po Ivanu ne završavaju milosrđem, nego sudjelovanjem Isusa u kamenovanju žene preljubnice do smrti“.

Internetski portal Union of Catholic Asian News je u rujnu 2020. izvijestio o ovom mijenjanju dijelova Biblije, koji ne završava samo kamenovanjem žene, nego Isusovim zaključkom: „Kada bi zakon mogli izvršavati samo ljudi bez mane, zakon bi bio mrtav“.

Sve se to događa nedugo nakon što je Sveta Stolica sklopila novi dvogodišnji privremeni sporazum s Kinom, iako su neki vatikanski diplomati prije potpisivanja sporazuma upozoravali da sporazum ne osigurava dovoljno vjerske slobode katolicima. Bili su u pravu, jer kineski komunisti ne poštuju niti jedan paragraf sporazuma. U travnju je imenovan novi šangajski biskup bez odobrenja Vatikana, ali je papa Franjo na kraju odobrio imenovanje u srpnju.

Mnoge u svijetu, uključujući zastupnika Gallaghera, čudi što, unatoč snažnom vjerskom progonu, još uvijek postoji Crkva u Kini, ali pritom svi oni zaboravljaju da vjernici i klerici podzemne Crkve svjedoče vjeru kao što su je svjedočili kršćani u antičkom svijetu za vrijeme progona rimskih careva. Često i mi sami zaboravljamo da su mučeništvo i progoni sastavni dio kršćanstva.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...