Srijeda, 01. svibnja 2024.

Macron naredio hitnu deportaciju svih radikalnih muslimanskih migranata

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na deportaciju svih radikalnih migranata koji borave u Francuskoj nakon navodnog vjerski inspiriranog atentata na srednjoškolskog profesora u petak.

Le Figaro prenosi da je predsjednik Macron zadužio ministra unutarnjih poslova Géralda Darmanina da u sljedećih 48 sati provede nemilosrdnu provjeru dosjea muslimanskih radikala rođenih u inozemstvu koji „nose mržnju i terorističke ideologije” radi njihove deportacije.

Odluka o deportaciji radikalnih muslimanskih migranata donesena je nakon što je Dominique Bernard, profesor u srednjoj školi u gradu Arrasu, navodno ubijen od strane osumnjičenog radikala po imenu Mohamed Mogouchkov. Osumnjičenik, rođen u Čečeniji, navodno je bio na popisu ekstremista pod prismotrom – nazvanom S-dosje – prije napada, a navodno je trebao biti i deportiran 2014. godine.

Ministar unutarnjih poslova tvrdi da u Francuskoj živi najmanje 489 ekstremista za koje se smatra da predstavljaju opasnost za zemlju – iako sigurnosne agencije prate čak dvadeset tisuća migranata. Uz radikalne muslimane na slobode, njih još 300 je u zatvorima ili u kućnim pritvorima. Prema Macronu, radikalni stranci bi po isteku zatvorskih kazni trebali biti sustavno deportirani.

Ovaj tjedan Darmanin bi se trebao sastati s dužnosnicima tajnih službi radi „razmatranja administrativne situacije svih stranih državljana koje nadziru obavještajne službe zbog radikalizma, sustavno pokrećući proceduru za deportacijom”. To neće obuhvatiti samo ilegalne migrante, već i one koji su u zemlji legalno oduzimanjem boravišnih dozvola i azilantske zaštite.

U međuvremenu, predsjednica francuske Nacionalne skupštine Yael Braun-Pivet izjavila je u ponedjeljak ujutro da bi vlada trebala nastojati provesti reformu imigracijskog sustava u zemlji prije kraja godine. Naglasila je važnost zaštite građana: „Kada imamo ljude koji nisu integrirani, koji su radikalizirani, koji gaje žestoku mržnju prema Republici, moramo ih držati podalje, moramo stvoriti sustav zaštite“.

Vlada je dobila potporu lokalnih muslimanskih zajednica za svoj plan deportacije radikalnih muslimana, uključujući potporu imama Hassana Chalgumija, koji je u subotu rekao da državna administracija treba „deportirati sve strance sa S-dosjeom bez milosti“.

„Hoćemo li čekati da pobiju pola naših učitelja? Budućnost nam je nejasna. Moramo pokazati da je Republika jaka“, rekao je imam u nedavnom intervjuu za jedne lokalne novine.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...