Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Europski sud za ljudska prava nameće Poljacima LGBT zakone

Europski sud za ljudska prava donio je 12. prosinca dugo očekivanu presudu u pravnom slučaju Przybyszewska i drugi (pet istospolnih parova) protiv države Poljske. Suci su proglasili trenutni poljski zakon, kojim se priznaje brak kao životnu zajednicu između muškarca i žene, kršenjem ‘prava’ na poštivanje privatnog i obiteljskog života. Suci su se pri donošenju presude pozvali na čl. 8 Europske konvencije o ljudskim pravima.

Iako je u presudi naglašeno da se ne može prisiliti nijednu državu članicu Europske unije na donošenje zakona u korist istospolnog partnerstva, presudom se želi minimalizirati brak kao životna zajednica između muškarca i žene. Odluka je donošena samo dan prije nego će radikalno lijevi političar Donald Tusk postati poljski premijer.

Ovo nije prvi put da Europski sud za ljudska prava donosi presude u korist LGBT ideologije. Prije trinaest godina (2010.) donesena je slična presuda u pravnom slučaju Oliari protiv Italije, kojom se prisililo tadašnju talijansku vladu na priznavanje istospolnog partnerstva.

Unatoč reputaciji uporišta konzervativizma, Poljska je dugi niz godina u vrtlogu kulturnog rata oko pitanja kao što su pobačaj i LGBT+ prava.

Radikalni ljevičari već uvode protunaravnu ideologiju

Presuda u korist istospolnog partnerstva mogla bi biti uvod u niz protunaravnih zakona koje će donijeti nova Tuskova vlada. Novoimenovani premijer rekao je da bi priznanje istospolnog partnerstva bila velika pobjeda nad zakonima koje je donijela konzervativna vlada, točnije politička stranka Pravo i pravda.

Tuskova administracija već je započela s planovima za agresivnu institucionalnu čistku protiv konzervativnih elemenata unutar civilnog društva. Jedna od prvih Tuskovih odluka nakon dolaska na vlast bila je stvaranje Ministarstva jednakosti. Za prvu ministricu imenovao je radikalnu ljevičarku Katarzynu Kotulu.

Pravni stručnjaci očekuju da će Europski sud za ljudska prava u skoroj budućnosti donijeti sličnu protunaravnu presudu s ciljem osporavanja varšavskog zakona o pobačaju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...