Nedjelja, 28. travnja 2024.

Gradonačelnik u ‘tenkama’ opekao se na Jakuševcu

Tomislav Tomašević, poznat po neuspješnom vođenju grada Zagreba, morao je ovaj tjedan uprljati svoje crne tenisice. Nakon dugog vremena vratio se na odlagalište otpada Jakuševac, s kojeg je prije šest godina poručio da će promijeniti grad kada preuzme vlast.

Uspio je u tome. U ove dvije i pol godine ostvario je pothvate koji se mogu ‘usporediti’ sa sedam svjetskih čuda starog svijeta: bojanje klupa u dugine boje, kupnja prastarih tramvaja, neodvoženje smeća, crtanje murala na podu umjesto zidu… Niti Tomašević nije mislio da će biti tako uspješan.

U ponedjeljak je ispunio dio izbornog obećanja: zatvorio je Jakuševac, ali samo na jedan dan. To je učinio tek kada su trojica radnika Čistoće nastradala na Jakuševcu. Zašto nadležne službe nisu poduzele potrebne mjere nakon što se dogodio odron smeća prije tri tjedna?

Gledajući s pozicije prosinca 2023., gradska uprava, prema riječima bivšeg ministra Slavenka Dobrovića, trebala je postići rezultat koji se mjeri u stotinama tisuća otpada koji više nije trebao biti na odlagalištu smeća. Uz to, već godinu dana postoji praksa odvojenog prikupljanja smeća koja se pokazala neuspješnom i doživjela je tržišni neuspjeh. Stručnjaci također upozoravaju da se jako puno biootpada skuplja na neuredan i nečist način te se odlaže na odlagalište.

Ova nesreća pokazala je da su Tomašević i njegovi suradnici nesposobni, nemaju strateški plan i nisu spremni poduzeti poteze koji bi doveli do uspostave cjelovitog sustava zbrinjavanja otpada u gradu Zagrebu. I još se čudi što brojne udruge i javnost traži njegovu ostavku. Očito je zaboravio dane kada je on to isto činio Milanu Bandiću.

Ponavljamo ono što srednjostrujaški mediji izostavljaju: Tomašević nije ponudio rješenje nakon jednodnevnog zatvaranja odlagališta otpada na Jakuševcu. Što je radio godinama kao aktivist? Zašto nije pripremio plan za rješavanje problema smeća u gradu Zagrebu? Ako se odlagalište opet zatvori, gdje će grad Zagreb odlagati stotine tisuća tona miješanog otpada?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...