Subota, 27. travnja 2024.

Kaos u Poljskoj: Radikalni ljevičari otpuštaju konzervativce s državne televizije

Zadnjih dana u sjedištu poljske državne televizije (TVP) traje prosvjed koji predvode visokorangirani članovi stranke Pravo i pravda (PiS), uključujući bivšeg premijera zemlje Jarosława Kaczyńskog, zbog otpuštanja konzervativaca u državnim institucijama.

Prosvjed je započeo jer su članovi uprave poljske države televizije (TVP) smijenjeni zbog osobnih uvjerenja i povezanosti sa strankom Pravo i pravda. Otkazi su uslijedili nakon što je TVP stekao reputaciju podupiratelja stranke Pravo i pravda tijekom nedavnih izbora – tada je Donald Tusk obećao provesti institucionalnu čistku desničara u poljskom javnom životu.

Stranka Pravo i pravda morala se boriti s velikom medijskom pristranošću tijekom nedavnog izbornog ciklusa jer je financijski konzorcij predvođen Sorosem kupio jedne od najutjecajnijih poljskih novina uoči izbora, što je, u konačnici, rezultiralo porazom konzervativaca.

Tijekom osam godina na vlasti, poljski konzervativci opetovano su se sukobljavali s Europskom unijom i progresivnim snagama unutar i izvan granica Poljske dok su im bile zamrznute milijarde dolara pomoći iz fondova Europske unije, što je Jarosław Kaczyński nazvao činom financijske ucjene suverene zemlje.

Tuskov povratak na vlast otvoreno je pozdravila Europska komisija, dok su mnogi poljski konzervativci izrazili bojazan da će radikalni ljevičari uništiti zemlju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...