Srijeda, 12. lipnja 2024.

Ratni zločinac Jugoslav Vidić osuđen i u SAD-u, Ordo Iuris od hrvatske Vlade traži očitovanje

U Hrvatskoj osuđeni ratni zločinac Jugoslav Vidić priznao je pred Saveznim okružnim sudom u Ohiju krivnju za protuzakonito stjecanje zelene karte koju je dobio prikrivajući da je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema sudskim dokumentima, 55-godišnji Jugoslav Vidić, podnoseći zahtjev za stalnim boravkom u SAD-u, lažno je izjavio da nikada nije bio osuđen za kršenje zakona, iako je znao za presudu koja je u Hrvatskoj izrečena protiv njega. Vidić je također lagao Američkoj useljeničkoj službi da je njegova jedina vojna služba bila u JNA od 1988. do 1989. godine, izostavivši pri tom da je bio „dobrovoljac“ srpskih paravojnih postrojbi koje su zajedno s JNA izvršile agresiju na Hrvatsku 1991. godine. 

„Jugoslav Vidić znao je da je osuđen za ratni zločin, sakrio je tu činjenicu od službenika za američko useljeništvo kako bi mogao ući u SAD te je uživao zakonit status u ovoj zemlji gotovo dvadeset godina”, rekla je vršiteljica dužnosti pomoćnice državnog odvjetnika Kaznenog odjela Ministarstva pravosuđa SAD-a Nicole M. Argentieri.

„Zahvaljujući predanosti tužitelja, tijela za provođenje zakona i naših međunarodnih partnera, Vidić će odslužiti zatvorsku kaznu, a potom će biti udaljen iz ove zemlje“, zaključila je Argentieri.

Naime, presudom Županijskog suda u Sisku od 4. prosinca 1998. Jugoslav Vidić proglašen je krivim što je 16. rujna 1991. u Petrinji u krugu Mesne industrije Gavrilović, kao pripadnik paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, s većim broj neidentificiranih osoba sudjelovao u tjelesnom i psihičkom zlostavljanju djelatnika navedene tvornice, a zatim iz skupine radnika izdvojio Stjepana Komesa i u namjeri da mu se osveti jer se ovaj rukovao s predsjednikom Franjom Tuđmanom kad je ovaj bio u posjetu Petrinji, oštrim željeznim predmetom odsjekao desnu ruku, zbog koje je povrede i nepružanja medicinske pomoći Stjepan Komes ubrzo nakon toga preminuo.

Vidića je Županijski sud u Sisku osudio na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu koja je potvrđena 6. svibnja 1999. presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Jugoslava Vidića američke su vlasti uhitile početkom ove godine, a u srijedu 13. prosinca 2023. Vidić se izjasnio krivim za posjedovanje potvrde o registraciji stranca, pribavljene na temelju materijalno lažnih izjava. Kazna bi mu trebala biti izrečena 29. svibnja 2024. godine, a visina kazne može biti i do 15 godina zatvora.

Kao dio sporazuma o priznanju krivnje, Vidić je pristao na izvršenje sudskog naloga o udaljavanju izvan granica SAD-a po odsluženju kazne.

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris zatražit će od hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravosuđa očitovanje o sljedećim koracima koje Hrvatska namjerava učiniti, a sve s obzirom da se radi o ratnom zločincu kojeg su osudile hrvatske sudbene vlasti i to prije Vidićeva bijega u SAD.

Podsjećamo, Hrvatska i SAD potpisale su ugovor o izručenju u Washingtonu 10. prosinca 2019. koji je stupio na snagu 28. prosinca 2022. godine.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...