Srijeda, 19. lipnja 2024.

Nova lijeva vlast u Poljskoj mandat započela s političkim progonima

U utorak su policijski službenici uhitili bivšeg poljskog ministra unutarnjih poslova Mariusza Kamińskog i zamjenika Macieja Wąsika u sklopu nastojanja novopostavljene globalističko-centrističke vlade Donalda Tuska da ušutka protivnike. Političari su uhićeni u predsjedničkoj palači nakon što je predsjednik Andrej Duda napustio zgradu radi obaveza.

Duda je izrazio ogorčenje zbog uhićenja političara u državnoj zgradi, rekavši da „neće mirovati dok ministar Mariusz Kamiński i njegov kolega ponovno ne budu slobodni ljudi, dok ne budu pušteni iz zatvora”.

Nedavno svrgnuti poljski premijer Mateusz Morawicki također je govorio protiv uhićenja, hvaleći posthladnoratovska postignuća svoje zemlje u okončanju političkog progona, rekavši da u 35 godina od raspada Sovjetskog Saveza „nitko nije bio proganjan u Poljskoj zbog svojih političkih stavova”. To se sada promijenilo. Poljska prvi put od mračnih dana totalitarnog komunizma ima političke zatvorenike.

Ministar Mariusz Kamiński, koji je bio protukomunistički aktivist tijekom sovjetske ere i parlamentarac od 90-ih, smijenjen je 2010. iz vlade Donalda Tuska zbog optužbe za zlouporabu ovlasti u vezi promjene legalnog statusa zemljišta. Kamiński i Wąsik odbacili su optužbe, ali su pet godina kasnije osuđeni. Međutim, presudu je odmah poništio predsjednik Andrzej Duda pomilovavši ih.

U lipnju ove godine Vrhovni sud odbacio je Dudino pomilovanje i otvorio put novom suđenju Kamińskog i Wąsike. Međutim, Ustavni sud presudio je istog mjeseca da Vrhovni sud nema pravo pokrenuti novo suđenje.

Ali suce Vrhovnog suda nije zanimala presuda Ustavnog suda. U prosincu su donijeli osuđujuću presudu protiv Kamińskog i Wąsika. Kazne su im smanjene: zatvorske s tri godine na dvije, a zabrana obavljanja javnih dužnosti s deset godina na pet. Presuda je sada obvezujuća.

Igrom slučaja, odluka o uhićenju donesena je istog dana kada su policijski službenici ušli u varšavski televizijski studio TVP i onemogućili emitiranje programa, što je još jedan pokazatelj kakvu Poljsku žele radikalni ljevičari.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...