Nedjelja, 28. travnja 2024.

Slovenija: Radikalna lijeva vlada započela kadrovsku čistku u javnim medijima

Članovi konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS), oporbene stranke, tvrde da je započela kadrovska čistka u javnim medijima, tj. opuštanje ‘nepoćudnih’ novinara na RTV Slovenija od kada su vlast preuzeli radikalni ljevičari. Nažalost, ovo nije samo tvrdnja, jer je posljednjih mjeseci na Radioteleviziji Slovenije otpušten dio ‘nepoćudnih’ novinara, a dio njih pristao je na smanjenje plaće.

Među ‘nepoćudnim’ novinarima je i ratni dopisnik Valentin Areh, koji je prethodno radio kao izvjestitelj za The Associated Press i Reuters. Novinar Areh je ovaj mjesec dobio otkaz zbog, kako on smatra, politički motivirane odluke nove uprave RTV Slovenije. U javnom pismu tvrdi da je putem e-maila obaviješten da će biti otpušten s RTV Slovenije.

Areh naglašava da se događa otvoreno političko nasilje nad neistomišljenicima režima, posebno onima koji su radili u protuvladinoj istraživačkoj emisiji „Panorama“ – prekinutoj u prosincu (uz gotovo potpunu šutnju Slovenskog novinarskog društva). Uz emisiju „Panorama“, nova uprava ukinula je krajem prošle godine još šest informativnih emisija koje su se svakodnevno emitirale na RTV Slovenije, točnije TV SLO 2.

Trenutna slovenska vlada jaki je saveznik Bruxellesa u pitanjima kao što je agresivno uvođenje rodne ideologije u državne institucije, ali i u politikama prema Zapadnom Balkanu i ratu u Ukrajini, što bi moglo objasniti popustljivost koja se događa kada je u pitanju sloboda slovenskih medija.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...