Utorak, 21. svibnja 2024.

Kultura smrti: Ustavni sud Ekvadora dekriminalizirao eutanaziju

Ustavni sud Ekvadora dekriminalizirao je eutanaziju i naredio zakonodavcima i zdravstvenim dužnosnicima da izrade nacrt pravila i propisa za taj postupak. Sudci su sa sedam glasova za i dva protiv omogućili liječnicima ubijanje pacijenata i za to, pravno, neće biti kažnjeni zatvorskom kaznom.

Eutanazija se, prema dosadašnjem ekvatorskom Kaznenom zakonu, smatrala ubojstvom i za nju je bila predviđena zatvorska kazna između 10 i 13 godina. Međutim, sudci su presudili da se kazna za ubojstvo „ne može primijeniti na liječnika koji provodi aktivni postupak eutanazije s ciljem očuvanja prava na dostojanstven život“.

Ustavni sud zadužio je Ministarstvo zdravstva da u roku od dva mjeseca izradi pravilnik o postupku, a Ured pučkog pravobranitelja trebao bi izraditi nacrt zakona o eutanaziji u roku od šest mjeseci koji bi Kongres trebao odobriti u roku od godinu dana.

Ekvador dekriminalizacijom eutanazije slijedi primjer Kolumbije, prve latinoameričke države koja je to učinila 1997. godine te Meksika koji ima tzv. zakon o ‘dobroj smrti’ – kojim se dopušta pacijentu ili njegovoj obitelji odlučivanje o životu u slučaju neizlječive bolesti.

Kultura smrti neće stati na Ekvadoru, nego će se i dalje širiti Latinskom Amerikom. Javnost u Urugvaju i Čileu vodi žestoke rasprave o dekriminalizaciji eutanazije.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...