Subota, 27. travnja 2024.

Nizozemska: Terminalno bolesna djeca od sada mogu biti eutanazirana

Dana 1. veljače na snagu je stupio novi nizozemski zakon koji dopušta eutanaziju neizlječivo bolesne djece. Zakon legalizira ubijanje djece od prve do dvanaeste godina života za koje se ustvrdi da nepodnošljivo pate.

Prethodno je Nizozemska dopuštala eutanaziju djece starije od dvanaest godina koja pate od terminalnih bolesti. Dovoljno je za ubijanje djece bilo da se njihovi roditelji i liječnici slože. Zakonodavci su 2023. donijeli kontroverzno proširenje zakona kojim se dopušta ubijanje djece svih dobi.

U novim smjernicama navodi se da „treba tražiti djetetovo mišljenje što je više moguće na način koji je prikladan djetetovoj dobi“, iako se roditelji mogu odlučiti na eutanaziju svog djeteta u dogovoru s liječnikom čak i ako dijete ne želi ili ne može pristati.

Iako Ministarstvo zdravstva očekuje da će nove smjernice utjecati samo na ‘malu skupinu’ slučajeva – oko desetero djece godišnje – protivnici upozoravaju da ne postoji ništa što bi spriječilo zloporabe ovog kontroverznog proširenja zakona.

U Nizozemskoj broj eutanaziranih građana, tj. ubijenih, nastavlja rasti otkako je legalizirano medicinski potpomognuto samoubojstvo. U razdoblju od 2021. do 2022. zabilježen je porast broja građana koji su ‘milosrdno’ ubijeni. U tom razdoblju ukupno je ubijeno 8 720 građana. Od tog broja, 115 ljudi ubijeno je zbog psihičkih bolesti, a ne zbog terminalne bolesti.

U srpnju 2023. otkriveno je da su brojne autistične osobe i osobe s intelektualnim teškoćama eutanazirane samo zato što su smatrale da ne mogu voditi ‘normalan’ život.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...