Nedjelja, 28. travnja 2024.

Poljska: Ministarstvo kulture nastoji uništiti konzervativne organizacije, a među njima je i Ordo Iuris

Ministarstvo kulture napravilo je crnu listu organizacija po naredbi ministra Bartłomieja Sienkiewicza, što je bivši ministar pravosuđa, Marcin Warchoł, nazvao „skandalom i napadom na civilno društvo“.

„To je uništavanje (konzervativnih) društvenih organizacija i medijskih institucija. To više nije napad samo na javne medije, već i privatne udruge i zaklade koje ne govore glasom Donalda Tuska. Jednostavno se radi o uništenju protivnika”, rekao je Warchoł za wPolsce. Prema Marcinu Warchołu, Tuskova vlada pokušava iz javnog prostora ukloniti sve institucije koje se ne slažu s radikalnom lijevom ideologijom.

Sve je započelo kada je novinska kuća wPolityce dobila popis organizacija kojima će Ministarstvo kulture smanjiti financiranje, ali istovremeno smanjiti mogućnost javnog djelovanja.

Na crnoj listi je kršćanska dobrotvorna organizacija Caritas Polska, zatim katolički pravni trust mozgova Ordo Iuris, nezavisna televizija TV Republika, konzervativni tjednici Do Rzeczy, Sieci, Fronda i Tygodnik Solidarność, ali i veliki broj drugih katoličkih i konzervativnih organizacija.

Popularni konzervativni komentator Rafał Ziemkiewicz izjavio je za portal DoRzeczy da je „ponosan što je vidio tjednik Do Rzeczy na crnoj listi i da bi bio uzrujan kada bi tjednik bio sponzoriran od strane ministarstva pod upravom ministra Sienkiewicza”.

Dodao je da ga postupci Tuskove vlade podsjećaju na postupke koje je poduzela privremena (komunistička) vlada nakon revolucije u Rusiji 1917.; vlada je tada mislila da će ubijanje carske dinastije Romanova biti dovoljno, ali ruski građani očekivali su od vlade hvatanje u koštac s pravim problemima, poput nedostatka hrane i društvene nesigurnosti.

Upitan što misli o stavljanju kršćanskih dobrotvornih organizacija poput Caritasa na crnu listu, Ziemkiewicz je odgovorio kako ovaj napad predstavlja jasan znak vlade da Katoličku crkvu vidi kao ideološkog neprijatelja i želi je napasti svim mogućim sredstvima.

„Po njima, sve što dolazi iz konzervativnih krugova treba osuditi i boriti se protiv toga“, zaključio je Ziemkiewicz.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...