Petak, 03. svibnja 2024.

Kontroverzni HND još jednom opomenuo udrugu Vigilare; ovaj put zbog pisanja o ubojstvu bolesnog djeteta u slučaju Čavajda

Uredništvo portala Vigilare.info primilo je od Vijeća časti Hrvatskog novinarkog društva priopćenje u vezi članka „Hoće li ubojica djeteta postati ‘Zagrebačka godine’?“ objavljenom na portalu 12. travnja 2023. godine.

Jednoglasnom odlukom članova Vijeća Hrvoja Šimičevića (predsjednik), Tene Peršin, Gorana Šimca, Jordanke Grubač, Biljane Romić, Mašenjke Bačić, Jerka Bakotina, Gordana Panića, Ante Pavića i Jurice Pavičića zaključeno je da je u ovom slučaju portal ‘prekršio’ univerzalna novinarska etička načela.

Lijeni, pardon, lijevi novinari u HND-u toliko su preokupirani i zauzeti obvezama da su se u vezi ove teme sastali tek pola godine nakon objave članka, tri mjeseca poslije (siječanj 2024.) uspjeli su sročiti zaključak na čak jednoj stranici te su ga poslali poštom još dva mjeseca nakon toga (ožujak 2024.)!

Uz to, pokazali su i zavidan stupanj intelektualne bistroće. Naime, u svom dopisu nisu uspjeli napisali, a vjerojatno ni pročitati, ni točno ime portala pa su Vigilare.info preimenovali u Viligare.info. Tja dva slova lijevo-desno, što ima veze?

Da (im) pojasnimo još jednom: ubojstvo nerođenog i još k tome bolesnog djeteta ne predstavlja pomaganje ni tom djetetu ni njegovoj majci koja je otišla u drugu državu sa svojim djetetom, a u Hrvatsku se vratila bez njega. Riječ je teškom zločinu u svakom pogledu stoga stvari treba nazvati svojim imenom. Za početak, toj jadnoj ženi trebalo je pružiti svu psihološku i materijalnu pomoć da se odluči svojem djetetu ne uskratiti priliku da se rodi, kao što ju je i ona imala, umjesto da joj se laže i omogućuje da učini nešto sasvim suprotno i grozno – infanticid.

Novinarsko vijeće časti još je jednom pokazao svoju ideološku, svjetonazorsku, ako hoćete i klasičnu političku pristranost. Učestalo prozivanje portala Vigilare.info zbog pisanja o temama o kojima se većina novinara ne usudi pisati, dok njihovi istomišljenici istovremeno vrijeđaju sve koji drugačije misle.

Odluku izglasao javni protivnik udruge Vigilare

Članovi Novinarskog vijeća časti poznati su po zagovaranju lijevih ‘vrijednosti’, a neki od njih i po pisanju uvrjedljivih članaka upravo protiv udruge Vigilare, sve s ciljem nanošenja štete njezinu ugledu i časti.

Tako je svojedobno predsjednik Novinarskog vijeća časti, izvjesni Hrvoje Šimičević, u članku „Mržnja iz uvoza“ prozvao Vigilare za homofobiju i ekstremizam. I ranije je pisao slične članke („Vijeće za homofobiju“, „S koljena na koljeno“…) u srpskim „Novostima“, koje izdašno financira hrvatska Vlada.

Ali nije jedini. Mašenjka Bačić mišljenje o konzervativnim vrijednostima također je iznosila u Novostima („Uzalud vam trud huškači“, „Crveni otpor Hodu za život: ‘Othodajte mi od maternice’“), kao i na mrežnom portalu Index.hr („Vigilare je dio moćne konzervativne međunarodne mreže“).

Tu je i novinar Jutarnjeg lista Jurica Pavičić, koji je poznat po difamiranju kardinala Stepinca. On smatra da bi njegova kanonizacija bila „skandal za prvu stranicu New York Timesa“.

I drugi članovi Novinarskog vijeća časti ideološki su afirmirani: i Jerko Bakotin pisao je za Novosti, portale Lupiga i H-alter, a Biljana Romić prevela je knjigu „Anarhizam i drugi ogledi“ radikalne feministice Emme Goldman.

Sramotno je da su ideološki profilirani novinari potpuno ovladali i okupirali udrugu koja bi trebala biti krovna novinarska organizacija u zemlji. Ovako, ona je družina samodostatnih, indoktriniranih i ideološki zalutalih pojedinaca koji se nazivaju novinarima.

Vigilare se, naravno, nema namjeru očitovati na ridikulozni dopis ovog društva, ali smatramo da je dobro da se zna tko djeluje u ovoj zastranjenoj instituciji koja se, nažalost, financira i, među ostalim, javnim novcem.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...