Subota, 27. srpnja 2024.

Nova poljska Vlada iz škola planira izbaciti i lektire o sv. Ivanu Pavlu II.

Nova poljska radikalno lijeva vlada, predvođena premijerom Donaldom Tuskom, suočava se s oštrim kritikama zbog planova izmjene nastavnog plana i programa u osnovnim i srednjim školama. Cilj ‘reforme’ je uklanjanje nacionalnog obrazovnog programa te uvođenje ljevičarskog globalističkog kurikuluma.

Bivši ministar obrazovanja Przemysław Czarnek, član poljskog parlamenta (Sejm), afirmirao se kao jedan od najglasnijih kritičara planirane transformacije obrazovnog sustava koju planira Tuskova vlada, tvrdeći da ona predstavlja ozbiljan problem odvajanja učenika od „poljske tradicije i kulture“.

Planirane reforme bi u rujnu trebale stupiti na snagu, a predstavljene su javnosti pod krinkom ‘racionalizacije’ školskih programa. Međutim, zapravo će reforma ukloniti dio poljske povijesti. Značajni vojni heroji bit će izbačeni iz standardnih udžbenika i nastavnih materijala za srednje škole, kao i djela pokojnog pape Ivana Pavla II.

Skupina od 60 poljskih i mađarskih povjesničara izrazila je protivljenje kurikulumu povijesti koji, između ostalog, izostavlja utjecaj kršćanstva na poljsku kulturu, staljinistički teror i povijesno važan odnos s Mađarskom.

Na čelu inicijative za oblikovanje svjetonazora poljskih učenika na način koji odgovara ciljevima liberalno-globalističke elite je nova poljska ministrica obrazovanja Barbara Nowacka, feministica, zagovornica pobačaja i LGBT aktivistica, koja je predložila reformu obrazovnog sustava.

Tuskova vlada je od preuzimanja vlasti krenula u nemilosrdnu — a neki bi rekli i nezakonitu — kampanju za uklanjanje konzervativnih ideja iz javnih institucija, a sve to opravdavaju lošijim rezultatima učenika na PISA testovima provedenim 2022. u usporedbi s onima provedenim četiri godine ranije (2018.).

Iako je većina europskih zemalja pripisala lošije rezultate učenika na PISA testovima mjerama karantene uvedenim tijekom pandemije COVID-a 19, Tuskova vlada okrivila je prijašnju vladu za lošije rezultate.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...