Ponedjeljak, 06. svibnja 2024.

Sramotno: U Rijeci se osniva Klub navijača Partizana

Jučer je medijskim prostorom odjeknula vijest o osnivanju Kluba navijača Partizana u Rijeci.

Nažalost, nije riječ o medijskoj laži, nego vijest potvrđuje i mrežna stranica FK Partizan (Beograd). Iz beogradskog kluba tvrde da će baza navijača biti bogatija za Klub navijača u Rijeci, a inicijativu osnivanja predvode Reif Kozić, Borislav Krkelić, Milan Rimac i Aldo Stipanov, koji će biti i osnivači Kluba navijača u Istri.

Naravno, svatko može navijati za klub koji želi, ali osnivanje Kluba navijača Partizana u Rijeci pokazuje u kojem smjeru ide naše društvo. Riječ je o klubu koji je osnovan u čast partizanima i koji je predstavljan kao klub Jugoslavenske narodne armije, vojske koja je izvršila najgore zločine protiv čovječnosti diljem Hrvatske.

Osim vojne agresije, stanovnici Hrvatske svjedočili su prije toga i športskoj agresiji beogradskih klubova.

Sam osnutak FK Partizan (1945.) prati otimanje hrvatskih nogometaša iz Građanskog (Zagreb). U godinama nakon Drugog svjetskog rata, brojni nogometaši morali su napustiti Zagreb i graditi športsku karijeru u Beogradu. Dovoljno je pogledati popis igrača beogradskog Partizana u sezoni 1946./1947. da bi dobili dojam koliko je vrh komunističke partije želio dominaciju Srbije i u športu.

Bez igrača iz Građanskog (Stjepana Štefa Bobeka, Miroslava “Mehe“ Brozovića, Zlatka Čajkovskog, Franje Glasera…) ne bi Partizan mogao ostvariti dominaciju. A koliko je bio važan doprinos zagrebačkih nogometaša pokazuje i anketa koju je 1995. proveo „Partizanov vesnik“. U toj je anketi Stjepan Bobek izabran za najboljeg igrača FK Partizana svih vremena.

Međutim, to ne ometa navijače kluba Partizan, poznatije kao Grobare, da redovito vrijeđaju Hrvatsku i veličaju ratne zločince. Beogradski navijači pretplaćeni su na veličanje Ratka Mladića, krvnika koji je odgovaran za zločine u Zadru i Škabrnji. Vole to činiti na Partizanovom stadionu transparentima, a na gostovanjima, kao jednom u Vojvodini, moraju se zadovoljiti ‘samo’ vrijeđanjem po nacionalnoj osnovi.

I nakon svega navedenog… Zar je moguće da podupiratelji FK Partizan mogu osnovati Klub navijača u Hrvatskoj? Osnivanjem Kluba navijača Partizana u Rijeci se de facto dopušta institucionaliziranje mržnje prema Hrvatskoj, a vladajuća elita u tome ne vidi problem. Možda razlog treba tražiti u činjenici da su izbori pred vratima, a Milorad Pupovac je najodaniji postkoalicijski saveznik “demokršćana“.

*Jedan od navodnih inicijatora Kluba navijača Partizana u Rijeci dao je izjavu „Novom listu“ te tvrdi da je FK Partizan lažirao vijest o osnivanju, ali beogradski klub još se nije oglasio.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...