Subota, 27. travnja 2024.

Latvijski nadbiskup: Ako netko živi u grijehu, ne možemo mu reći da je to u redu

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 18. listopada latvijski nadbiskup Zbigņev Stankevičs, delegat na Sinodi o sinodalnosti, odgovarao je na pitanja novinara. Upozorio je tom prilikom da reći nekome tko živi u grijehu kako je ‘to uredu‘ zapravo dovodi tu osobu u veliku duhovnu opasnost.

Naglasio je da u Crkvi ima mjesta za sve. „Sve ljude dočekujemo s ljubavlju i poštovanjem, ali prava ljubav se ne može odvojiti od istine, jer ako je ljubav odvojena od istine, to više nije ljubav“, rekao je mons. Stankevičs.

„Ako osoba živi u grijehu i mi joj kažemo: ‘S tobom je sve u redu, samo naprijed’, činimo štetu jer je ta osoba u opasnosti. Kad umre, bit će u velikoj opasnosti”, dodao je nadbiskup.

Na pitanje novinara u vezi ’blagoslova’ istospolnih parova rekao je sljedeće: „Ako homoseksualac dođe kao individualna osoba i kaže: ‘Želio bih živjeti u Božjoj milosti’, onda ne vidim kontraindikaciju u molitvi za njega. Ako dvojica homoseksualaca dođu i kažu mi ‘želimo živjeti u čistoći i mi smo u iskušenju’, mogu moliti za njih i blagosloviti ih tako da im pomognem živjeti u čistoći. Ali ako dvojica dođu i kažu mi ‘živimo zajedno kao muž i žena i želimo dobiti blagoslov’, tu vidim veliki problem jer tako blagoslivljam život u grijehu”.

Ukazao je na Katekizam Katoličke Crkve, koji u paragrafu 2358 uči vjernike da ljude s istospolnom privlačnošću „treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja“.

Mons. Stankevičs, koji služi kao nadbiskup Rige od 2010. godine, tvrdi da je prošao ’pastoralno obraćenje’ u vezi s ovim pitanjem i naučio biti osjetljiviji u svojim interakcijama.

Uz latvijskog nadbiskupa, na tiskovnoj konferenciji sudjelovao je i brazilski kardinal Leonardo Steiner, nadbiskup Manausa, koji je bio upitan o prethodnim izjavama koje je dao u prilog istospolnim zajednicama i koje bi ’konkretne korake’ Sinoda o sinodalnosti mogla napraviti za promjenu crkvenog nauka.

Mons. Steiner rekao je da ovomjesečna sinodska skupština nema namjeru „stvoriti konačnu odluku ili zaključak. Želja je Svetog Oca da se sljedeće zasjedanje, koje će se održati iduće godine, bavi konkretnim pitanjima”, zaključio je brazilski kardinal.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...