Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Mađarski vojnici riskiraju živote štiteći progonjene kršćane

Politička elita samo jedne europske zemlje trenutno je spremna poslati vojsku u zemlje trećeg svijeta radi zaštite prava kršćana i obrane kršćanskih vrijednosti, što je velika suprotnost s političkim trendovima na sve poganijem Zapadu. Dana 30. listopada, na otvaranju izložbe pod nazivom Cross in Fire u Londonu, Tristan Azbej, mađarski državni tajnik za pomoć progonjenim kršćanima, održao je govor u kojem je najavio da će Mađarska poslati dvjesto vojnika u sahelsku regiju u Africi.

Državni tajnik potvrdio je okupljenima da će Mađarska poslati vojnu pomoć kršćanima u regiji gdje je od 2017. godine više od milijun ljudi prognano zbog kršćanske vjere. Ali kršćani nisu samo najprogonjenija vjerska skupina u sahelskoj regiji, nego su, u velikoj mjeri, najprogonjenija vjerska skupina u svijetu, s preko tristo četrdeset ubijenih kršćana i više od stotinjak uništenih crkava svakog mjeseca. Ova pomoć dolazi kao znak u vremenu kada Zapad (kršćanska civilizacija) odlučno odbacuje kršćansku vjeru.

U izjavi objavljenoj istog dana, mađarski ministar obrane, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, rekao je da mađarske trupe imaju sljedeći cilj: pridonijeti zaustavljanju migracija, poduprijeti antiterorističke napore i osigurati sigurnu pozadinu složenoj gospodarskoj i humanitarnoj akciji dostave paketa pomoći u okviru humanitarnog programa Hungary Helps zemljama u sahelskoj regiji.

Druga govornica na izložbi Cross in Fire bila je Judit Varga, bivša ministrica pravosuđa i predsjednica Odbora za europske poslove mađarskog parlamenta. U govoru je naglasila ponos Mađara zbog vojnika koji su spremni riskirati živote radi pomoći progonjenim kršćanima. Pomoć dolazi u trenutku kada je mađarska vlada odlučila u ustav i temeljene zakone unijeti duh kršćanske civilizacije. Osvrćući se na važnost kršćanske civilizacije, Varga je zaključila svoj govor: „Mi, Mađari, vjerujemo u važnost kršćanske zajednice, koja organizirana oko Crkve postaje otok opstanka i goruća baklja nade u svijetu”.

Humanitarni program Hungary Helps pomaže lokalne kršćanske zajednice u Iraku, Siriji, Libanonu, Nigeriji i mnogim drugim zemljama. Donacije dodijeljene zajednicama u tim zemljama usmjerene su na obnovu domova, društvenih objekata, kao i na obnovu škola i zdravstvenih infrastruktura u mjestima gdje žive kršćani. Također, program osigurava stipendije za studente iz zemalja trećeg svijeta.

U vrijeme duboke konfuzije u pitanjima morala i popratnog kaosa u sekularnom zapadnom društvu, još uvijek postoji europska nacija spremna uzeti oružje u ruke radi zaštite progonjenih kršćana, što predstavlja tračak nade za opstanak zapadne civilizacije. Brojni katolici koji žele obnoviti sjaj istine u Crkvi i u svijetu mogu puno naučiti iz primjera Mađarske i njime se nadahnjivati.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...