Nedjelja, 28. travnja 2024.

Ordo Iuris podnio prijavu protiv novinara zbog zazivanja krvave revolucije

Dana 13. veljače 2024. godine bivši novinar portala Index Vojislav Mazzocco putem svog X (bivši Twitter) profila napisao je sljedeće: „Hrvatsku se ne može popraviti izborima. Može je se isprati u krvi revolucije“.

Zbog uznemirujuće izjave kojom poziva na nasilje, Ordo Iuris podnio je prekršajnu prijavu protiv Mazzocca jer je u medijskom javnom prostoru isticanjem/objavom teksta remetio javni red i mir.

Opisana radnja učinjena je uoči javnog prosvjeda na Markovom trgu kojeg su organizirale oporbene političke stranke lijevo-liberalne orijentacije, a tijekom krajnje napetog javnog diskursa oko izbora novog Glavnog državnog odvjetnika.

Neke političke opcije su prije prosvjeda otvoreno govorile o pobuni referirajući se na krvavu Seljačku bunu, koju je npr. komunistička historiografija prikazivala kao vrli primjer rušenja starog i stvaranja novog poretka, a za vrijeme prosvjeda iste političke opcije su držale uzdignutu stisnutu šaku, simbol koji je korišten upravo od pripadnika totalitarističkih komunističkih režima i kojeg danas koriste ekstremistički i nasilni lijevi pokreti.

Dovoljno je uzeti samo 20. stoljeće kao primjer kako bi se osudio ovakav govor mržnje osumnjičenog, i ne samo govor nego izbor prostora i „tajming“ za njegovu objavu. Naime, tijekom navedenog stoljeća, u ime totalitarističkih ideologija učinjeni su prevrati i pokrenuti ratovi u kojima su proliveni hektolitri i hektolitri (nedužne) krvi, više nego u svim prethodnim stoljećima krvavih sukoba zajedno.

Gnjusni zločini su u vrijeme njihova počinjenja opravdavani u ime teorije klasne borbe, koja je ozakonila likvidaciju ljudi jer su smatrani opasnima za izgradnju novog društva i, kao takvi, neprijateljima totalitarnog komunističkog režima.

Ordo Iuris smatra da je od iznimne važnosti sankcionirati ovakve sporne izjave kakva je osumnjičenikova, a pogotovo obzirom da osumnjičenik nije pokazao nikakvo kajanje zbog sporne izjave nego je još, nakon što ga je prema vlastitim riječima X društvena mreža prisilila da obriše objavu, krenuo vrijeđati građane Republike Hrvatske.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...