Petak, 19. travnja 2024.

Otvoreno pismo građanske inicijative „I ja sam bio embrij“ i udruge Vigilare

Ljudski život ne može biti cijena ničijih “prava”

Otvoreno pismo građanske inicijative “I ja sam bio embrij” i udruge “Vigilare”

Poštovani građani i građanke Republike Hrvatske!

U ime tima Vigilare i građanske inicijative “I ja sam bio embrij” zahvaljujemo Vam na Vašoj podršci, angažmanu i spremnosti da se zajedno s nama borite za zaštitu prava na život i dostojanstvo ljudske osobe od začeća do prirodne smrti.

Tiha Hrvatska više nikada neće biti tiha! Hrvatska više nikada neće biti uspavana. Vigilare znači biti budan, pratiti…, i na kraju reagirati: javljati se, predlagati i suprotstavljati se.

Pokazali smo da zajedno možemo, ako se odlučimo pokrenuti i raditi za ono što nam je važno, u praktično nekoliko mjeseci okupiti i mobilizirati velik broj građana i društvenih subjekata i u javnosti snažno zagovarati kulturu života.

Kada smo krenuli, bilo nas je nekoliko. Danas nas ima više od 133.000 s jasnim ciljem i vizijom Hrvatske kao države u kojoj svako začeto dijete ima pravo na život, pravo na tatu i mamu, države koja poštuje prava i dostojanstvo djeteta prije i poslije njegova rođenja.

Želimo Hrvatsku u kojoj zakoni ne omogućavaju nikome “pravo na izbor” koje u isto vrijeme drugome oduzima temeljna ljudska prava. Ljudski život ne može biti cijena ničijih »prava«. Želimo Hrvatsku koja ohrabruje, potiče, pomaže i obvezuje oba roditelja da odgajaju i podižu svoju djecu. Želimo Hrvatsku koja će zagrliti, štititi i promicati obitelj kao svoj temelj, baštinu i budućnost.

Model tzv. “javne rasprave”, ali i izglasavanja Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji govori o tome da sadašnja saborska većina nikada nije, neće i ne namjerava otvoriti stvaran i iskren dijalog oko najvažnijih pitanja koja se tiču ljudskog života, braka, obitelji i roditeljstva, već će nastaviti s nametanjem izokrenutih vrijednosti i svjetonazora militantne manjine većini, gazeći identitet, dostojanstvo, baštinu i kulturu hrvatskog naroda.

To nam ne ostavlja druge opcije već iskoristiti pravo koje nam kao građanima daje Ustav Republike Hrvatske i referendumom srušiti ovaj zakon. To je svakako moguće napraviti jer više nismo “šutljiva većina”.

Ustavna tužba i referendum zadnja su linija obrane koja preostaje građanima, no naša nastojanja se ne zaustavljaju na rušenju ovog lošeg zakona. Mi želimo da se u zdravstveni sustav Republike Hrvatske integriraju prirodne metode prokreacije poput FertilityCare sustava skrbi o plodnosti i NaPro liječenja koje prepoznaju i liječe uzroke neplodnosti vodeći računa o zdravlju žene i muškarca, ali i o moralnim i etičkim dimenzijama prokreacije, te da se iz državnoga proračuna financira edukacija liječnika, zdravstvenih djelatnika i stručnih suradnika za provedbu tih metoda.

Tražimo također ne samo od ministarstva zdravlja, već i od svih društvenih subjekata, a ovdje posebno naglašavamo medije, da počnu preispitivati stavove i politike koji posredno ili neposredno pogoduju umnožavanju različitih uzroka neplodnosti. Ovdje prije svega mislimo na sve kasnije odlučivanje i odgađanje ulaska u brak i zasnivanja obitelji, pogubni utjecaj stresa i nezdravih načina života na ljudsku plodnost, kao i negativne posljedice korištenja različitih kontracepcijskih sredstava.

Ovo implicira uvođenje zdravstvenog odgoja u obrazovni sustav, ali svakako ne jednog univerzalnog na izokrenutim ideološkim i svjetonazorskim osnovama vladajuće koalicije već najmanje dva koji bi roditeljima omogućili izbor i ostvarivanje ustavom zajamčenog prava da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece (članak 63.).

Ovo implicira i osmišljavanje sustavne obiteljske politike u Hrvatskoj, koja će najkraće rečeno u fokus cijelog društva staviti obitelj, a sve druge odnose urediti tako da obitelj i svaki pojedini član obitelji može neometano razviti sve svoje potencijale.

Zagovarat ćemo cjelovita, moralno i etički prihvatljiva rješenja, pravedne zakone i kulturu života u Hrvatskoj.

Za vođenje daljnjih akcija potrebna su nam određena financijska sredstva. Stoga računamo na Vašu pomoć. Svaki Vaš novčani prilog je važan u ovoj borbi za kulturu života. Hvala Vam!

Udruga Vigilare, p.p. 868, 10001 Zagreb
OIB: 10032997386

Uplate u Hrvatskoj
žiro račun: 2360000-1102251776

Uplate izvan Hrvatske
IBAN: HR9423600001102251776, SWIFT: ZABA HR 2X

Naziv i adresa banke
Zagrebačka banka d.d., Paromlinska 2, 10000 Zagreb, Hrvatska

Pokreni se!
Za život! Za obitelj! Za Hrvatsku!

Vigilare tim

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...