Petak, 19. travnja 2024.

Studentskom kapelanu don Damiru Stojiću zbog referenduma prijete smrću!

Političari trenutačno vladajućih stranaka svojim su izjavama i javnim istupima učinili atmosferu u hrvatskom javnom prostoru izrazito negativnom, do te mjere da se situacija ozbiljno radikalizirala. Podsjetimo, 6. studenoga zastupnik HNS – LS-a Igor Kolman govorom je mržnje diskriminirao i stigmatizirao sve potpisnike i podupiratelje građanske inicijative U ime obitelji nazvavši je „prljavim pokretom“, a Vesna Pusić kao predsjednica HNS – LS-a nije se očitovala u roku od tjedan dana kako smo od nje zatražili u poslanom joj dopisu, čime je podržala takav govor mržnje i diskriminacije. Zastupnik SDP-a Nenad Stazić 14. studenoga skandaloznim je i opasnim govorom aluzije, pak, povezao inicijativu U ime obitelji s fašističkim režimom i logorima. Toj atmosferi uvelike pomažu i mediji poput Jutarnjeg lista koji se otvoreno stao na stranu protivnika referenduma, kao i javna televizija (HRT) koja svojim pristranim informiranjem javnosti sve očitije pokazuje isti stav u situaciji u kojoj mora biti objektivna. Takav je neprofesionalizam doveo i do sramotnih diskriminacijskih izjava poput one psihologinje Mirjane Krizmanić od 14. studenoga (Večernji list) o djeci u domovima kao mentalno zaostalim osobama.

O tome koliko je trenutno stanje alarmantno i ozbiljno, govori slučaj prijetnje smrću zagrebačkom studentskom kapelanu don Damiru Stojiću koja je izrečena na internetskom Youtube kanalu „Nova Eva“ s aktualnom temom „Brak je zajednica muškaraca i žene“. Komentarom ispod video-snimke jedna je osoba javno pozvala na ubojstvo don Damira Stojića (dokazi dostupni udruzi). Kaznena se prijava priprema te ćemo na vrijeme izvijestiti javnost.

Smatramo da je dosta ove hajke vladajuće političke i medijske ‘elite’ koja kroz svoje ideološke i huškačke izjave negativno utječe na javno mišljenje te (ne)izravno dovodi do ugrožavanja ljudskoga života. Svatko ima pravo na svoje čak i iskrivljeno mišljenje o nekoj temi, ali nema pravo poticati otvoreno nasilje zbog nepromišljenih riječi netrpeljivosti i mržnje. Tražimo odgovornost od političara i javnih medija da budu objektivni i otvoreni za drugo mišljenje te tako potiču kod hrvatskih građana demokratsko ponašanje, a ne totalitarnu isključivost i nasilje.

Dr. sc. Vice John Batarelo

predsjednik

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...