Četvrtak, 25. travnja 2024.

Njemačka uskratila azil Irancu koji je konvertirao na kršćanstvo

Irancu koji je postao kršćaninom Europa je uskratila zaštitu te mu prijeti zatvaranje ili smrt po povratku u njegovu zemlju. Europski sud za ljudska prava odbio je njegov pokušaj žalbe na odluku bez obzira što se pozvao na pravo slobodnog ispovijedanja vjere. Sada mu prijeti deportacija u Iran, a Lidia Rieder, pravna službenica u „ADF Internationalu“ je rekla kako:

„Nitko ne smije biti progonjen zbog svoje vjere. Upravo je Iran jedna od najopasnijih zemalja na svijetu za kršćane, a posebno su ugroženi konvertiti. Tijekom prošle godine, vjerski progon je znatno eskalirao. Takozvani ‘vjerski konvertiti’ mogu se suočiti sa zatvorskom kaznom i optužbom za ugrožavanje nacionalne sigurnosti (što se kontinuirano koristi za ciljanje vjerske manjine). Njemački sudovi to moraju uzeti u obzir prilikom obrade zahtjeva za azil”.

Hassan – čije je ime promijenjeno kako bi se zaštitio njegov identitet i koji je u javnim evidencijama naveden samo kao „H. H.” – podnio je zahtjev za azil 2018. pred Saveznim uredom za migracije i izbjeglice svjedočeći da je saznao za postojanje kršćanstva u Iranu od brata svoje žene. Njezin šogor je bio zatvoren zbog vjerskih aktivnosti u jednoj kućnoj crkvi, a na kraju je ubijen jer je prakticirao svoju vjeru u zatvoru.

„Brat moje žene postao je druga osoba postavši kršćaninom. Htjeli smo vidjeti hoćemo li imati taj osjećaj kad postanemo kršćani. Imao sam puno problema u Iranu, kao i pitanja, ali nisam ih mogao postaviti. Kada sam postavljao pitanja u školi su me tukli. To me dovelo do spoznaje da želim vidjeti kojeg Boga imam ispred sebe. Jednog dana moj je šogor rekao meni i mojoj ženi da ima dobre vijesti. Postoji blago, postoji živi Bog, Isus Krist, te smo mi njegova djeca, a ne njegovi robovi… Govorio nam je o spasenju koje je dostupno svima“.

Nakon toga je Hassanova žena prihvatila kršćansku vjeru i na kraju je cijela obitelj konvertirala. Nakon što je otkriveno da su konvertirali, policija je upala u njihovu kuću i zaplijenile knjige, računala, putovnice i Bibliju. Obitelj je izbjegla u Tursku, potom u Njemačku.

„U Njemačkoj naviještam Evanđelje, organiziram molitvene krugove ovdje u smještaju, gdje se trenutno nalazim. Želim biti primjer dobrog kršćanina i pridobiti druge za vjeru u Isusa Krista. Moj najveći cilj bio bi da moja djeca mogu slobodno slijediti Krista i činiti dobro”.

Kada su njemačke vlasti odbile H.H. zahtjev za azilom, on se žalio upravnom sudu u Greifswaldu, a upravni sud je odbacio slučaj. Prema organizaciji „OpenDoors“, iranski tražitelji azila u Njemačkoj često se susreću sa sumnjom za lažan konvertizam na kršćanstvo.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...