Petak, 19. travnja 2024.

Ovo svakako morate napraviti prije početka sezone grijanja

Lagano nam dolazi zima, a samim time i sezona grijanja pa podsjećamo naše čitatelje, neovisno o tome žive li u zgradi ili kući, na jednu izuzetno važnu stvar koju bi trebali obaviti prije nego bude kasno.

Radi se o redovitom održavaju dimnjaka i njihovom čišćenju koje mora napraviti ovlašteni dimnjačar. Iako neki sami čiste dimnjake i misle da to znaju, važno je obratiti pozornost da su dimnjačari završili školu kako bi mogli obavljati tu važnu djelatnost, a i iz iskustva znaju što je potrebno učiniti.

Naime, svake zime slušamo kako je u nekoj kući ili zgradi izbio požar, a na žalost znamo čuti i kako je netko preminuo od trovanja ugljičnim monoksidom.

Ugljični monoksid je plin bez okusa i mirisa, a kako je teži od zraka nakuplja se u prostoriji. Obično osoba koja je otrovana ugljičnim monoksidom nije niti svjesna da se otrovala, pa samim time nije rijetkost da trovanje završi smrtnim ishodom.

Kako bi se izbjegle takve nemile situacije, potrebno je redovito prozračivanje prostorija, a od izuzetne je važnosti angažirati ovlaštenog dimnjačara kako bi prije sezone grijanja pregledao i očistio dimnjak, ali i dimovodne cijevi kao i same peći.

Ako baš i niste zabrinuti za svoju sigurnost ili zdravlje, onda vam možda dodatni poticaj da angažirate ovlaštenog dimnjačara bude i činjenica da dobro očišćen dimnjak smanjuje same račune grijanja.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...