Subota, 27. travnja 2024.

Morbidno: Pokusi na miševima kako bi sodomiti mogli imati i dojiti bebe

Znanstvenici u Japanu uspješno su uzgojili miša s dva genetska oca pretvaranjem muške stanice kože u jajnu stanicu, što je izazvalo etičku zabrinutost u vezi s potencijalnom upotrebom ove tehnološke metode na ljude.

Katsuhiko Hayashi, biolog sa Sveučilišta u Osaki, objavio je prošli tjedan vijest da je njegov tim uspio u postupku začeća sedam “zdravih“ mladunaca miševa koristeći dva genetska “oca“. Što predstavlja „prvi slučaj stvaranja robusnih (jaja) od stanica mužjaka“.

Morbidan pothvat prvo je postignut pretvaranjem muških stanica kože u inducirane pluripotentne matične (iPS) stanice, a u tim su stanicama zatim izbrisani Y kromosomi i zamijenjeni X kromosomom “posuđenim“ iz druge stanice. O ovom pothvatu izvijestio je i Guardian.

Te su dobivene XX iPS stanice zatim „kultivirane u organoidu jajnika, sustavu dizajniranom da replicira uvjete unutar jajnika miša“, prije nego što su bile oplođene spermom. Dobivenih šesto embrija usađenih je u surogat miševe (“majke“), pri čemu je sedam od šesto miševa preživjelo do rođenja i čak imalo “normalan životni vijek“ te su i sami postali očevi.

Biolog Hayashi rekao je da bebe miševa “izgledaju dobro“ i čini se da “normalno rastu“, ali nije javno govorio o tome postoje li možda još neotkrivene abnormalnosti ili nedostaci kod potomaka miševa.

To ne zanima sodomitu Sama Altmana, suosnivača OpenAIja s Elonom Muskom. On trenutno ulaže velike količine novaca u tvrtku Conception, koja „planira uzgojiti održiva ljudska jajašca iz matičnih stanica i time bi mogla omogućiti reprodukciju dvaju bioloških muškaraca“, što stoji u objavi koju je aktivist Joe Allen podijelio na Twitteru. Joe Allen je potomke miševa nazvao “sodomističkim bebama” (“gaybabies“).

Hayashijev tim trenutno radi na repliciranju svoga postignuća na ljude. Sam Hayashi vjeruje da će tehnologija potrebna za stvaranje održivog ljudskog jajašca iz muške stanice kože biti dostupna za deset godina, iako su drugi znanstvenici istaknuli da postoje dodatne prepreke u ljudskim stanicama. Zbog toga što je duže vremena potrebno za potencijalno stvaranje zrele ljudske jajne stanice, i zato što se povećava rizik od genetskih abnormalnosti.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...