Utorak, 16. travnja 2024.

Elon Musk: Woke umni virus opasan je zbog indoktrinacije mladih

Izvršni direktor Twittera, Elon Musk, prošlog je petka gostovao u emisiji „Real Time“ na HBO. U razgovoru s Billom Maherom izjavio je da su protumeritokratski i protuslobodni aspekti „umnog virusa woke (ideologije)“ opasni za društvo i da je „woke umni virus“ posljedica „indoktrinacije koja se događa u školama i na sveučilištima”. Ova ideologija je daleko učinkovitija „od onoga što roditelji shvaćaju“.

Voditelj talk showa, Bill Maher, na početku razgovora upitao je Muska: „Govorio si o ovom woke umnom virusu u stvarno apokaliptičnim terminima. Ne znam – trebao bi objasniti zašto misliš da nije hiperbola govoriti da to gura civilizaciju prema samoubojstvu. Prije svega, što je woke umni virus? I ako se ne pozabavimo ovime, ništa drugo ne možemo učiniti. Reci mi zašto to misliš”.

Musk je zatim odgovorio: „Mislim da moramo biti vrlo oprezni u vezi svega što je protumeritokratsko i svega što rezultira suzbijanjem slobode govora. Dakle, to su dva aspekta woke umnog virusa za koja mislim da su vrlo opasna, koja dovode to toga da ne možemo preispitivati stvari. Čak je i preispitivanje loše“.

U tonu osude woke ideologije milijarder je nastavio: „Stvarno ne mogu ovo dovoljno naglasiti, ali moramo zaštititi slobodu govora. A sloboda govora je važna, postaje napose relevantna kada netko tko vam se ne sviđa kaže nešto što vam se ne sviđa. Jer, očito, govor koji volite, to je lako odobravati. Dakle, stvar u vezi cenzure je da će se ona u jednom trenutku, potrebno je da to zapamte, okrenuti protiv onih koji je zagovaravaju”.

Voditelj Maher zatim je sarkastično upitao: „Dakle, ovaj woke umni virus, kako je stvoren? Jesu li za to zaslužni šišmiši ili je pobjegao iz laboratorija? Koja je tvoja ocjena? Budući da je relativno, kako je počelo i zašto?“.

Musk je odgovorio: „Pokušavao sam shvatiti odakle to dolazi. Mislim da se to zapravo dugo kuhalo, jer mislim da to traje već neko vrijeme. A količina indoktrinacije koja se događa u školama i na sveučilištima daleko je veća od onoga što roditelji shvaćaju. I ja sam… nekako sam to shvatio malo kasno, ali iskustvo koje smo imali u srednjoj školi i na fakultetu nije iskustvo koje imaju današnja djeca, i nije bilo, ne znam, iskustvo prije deset (godina) ili možda dvadeset godina“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...