Srijeda, 08. svibnja 2024.

Znate li da se John Wayne obratio na katoličanstvo prije smrti?

Legenda Hollywooda, John Wayne (1907. – 1979.) prešao je na katoličanstvo pred kraj života.

U cijelom svijetu ostao je poznat po svojoj dugoj filmskoj karijeri, osobito po svojim vesternima, a 1970. osvojio je Oscara za najboljeg glumca zbog svoje uloge u „True Grit“. Glumio je, režirao ili producirao više od 175 filmova, od kojih su polovica bili vesterni. Ali iako su njegove uloge većini ljudi poznate, njegov odnos prema vjeri je manje poznat.

Pravo ime Johna Waynea je Marion Mitchell Morrison. Odrastao je u prezbiterijanskoj obitelji škotsko-irskog podrijetla. Točnije, u okruženje u kojemu je otkrio važnost odlaska u crkvu, Biblije i vjere. Međutim, brzo je napustio vjeru i bilo kakvu vjersku praksu, donoseći životne odluke koje su ga odvele daleko od kršćanskog nauka. Ženio se tri puta, puno je pio i poznato je po tome da je imao mnogo ljubavnica uključujući Marlene Dietrich i Maureen O’Hara. Uostalom, njegov sin Patrick rekao je da mu otac nije bio osobito religiozan: „Tata nije bio religiozan, a niti je bio katolik“ (katolicima nas je odgojila naša majka Josephine).

Ipak, unatoč grješnom životu, Bog je neprestano kucao na vrata njegova srca. Njegov prvi značajniji kontakt s katolicizmom u odrasloj dobi bio je zbog njegove prve žene, Josephine Aliciom Saenz, koja je vodila Johna Waynea na razna događanja u župi i koja se neprestano molila za njegovo obraćenje, čak i nakon završetka njihova braka. Sve su mu žene bile katolkinje, sedmero djece išlo je u katoličke škole, a sva unučad (njih dvadeset jedno) je isto tako odraslo u katoličkoj vjeri. Nadalje, njegovo prijateljstvo s Johnom Fordom, koji nije skrivao svoju duboku vjeru, utjecalo je na Johna Waynea.

Vlč. Matthew Muñoz, katolički svećenik iz biskupije Orange u Kaliforniji, jedan od Wayneovih unuka, otkrio je neke detalje o duhovnom životu svog djeda. Matthew Muñoz imao je četrnaest godina kada je John Wayne umro od raka. Rekao je za „Catholic News Agency“ da je, kada je njegov djed bio spreman za krštenje, nadbiskup Marcos Gregorio McGrath, nadbiskup Paname i prijatelj Johna Waynea, došao k njemu. „Moja maja i stric bili su tamo kada je nadbiskup došao. Dakle, nema dvojbe da je kršten. Želio se krstiti i prihvatiti katolički nauk. Bilo je prekrasno vidjeti ga kako prihvaća vjeru i ostavlja to svjedočanstvo cijeloj našoj obitelji“.

Svećenik je govorio i o djedovu žaljenju što nije ranije prešao na katoličanstvo, iako se prisjeća da je John Wayne i prije te odluke promišljao o duhovnosti. „Od djetinjstva je osjećao što je dobro i ispravno, a što nije. Odgojen je u kršćanskoj obitelji i u nekoj vrsti ‘biblijske vjere’ za koju mislim da je imala snažan utjecaj na njega“. Vlč. Muñoz je rekao da je njegov djed pisao pisma Bogu: „Pisao je Bogu prekrasna pisma puna ljubavi, bile su to njegove molitve. Njegovi tekstovi bili su u isto vrijeme vrlo jednostavni i vrlo duboki“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...