Nedjelja, 28. travnja 2024.

Eritreja: biskup i dva svećenika uhićeni od strane ljevičarskih vlasti

„Katoličkog biskupa Segheneityja u južnoj Eritreji, Fikremariama Hagosa Tsalima uhitili su sigurnosni agenti u subotu ujutro u međunarodnoj zračnoj luci Asmara nakon što je stigao iz Europe“, izvijestio je BBC Radio, pozivajući se na izvore u istočnoafričkoj zemlji.

Lijeva vlast nije komentirala uhićenje 52-godišnjeg biskupa, koji je 2012. postao prvi ordinarij prije deset godina stvorene biskupije. Katolička Crkva obratila se nadležnim državnim tijelima s upitom gdje se on nalazi. Vlasti su izvijestile Crkvu da „drže“ arhijereja, ali nisu otkrile gdje je i zašto pritvoren.

Prije tjedan dana eritrejske snage uhitile su fra. Mihretaba Stefanosa, župnika crkve sv. Mihaela u Segheneityju. Drugi svećenik, Abraham, kapucin, također je bio zatočen u gradu Teseney. Razlozi pritvaranja biskupa i dvojice svećenika nisu poznati.

Katolički biskupi više puta su pozvali eritrejsku vladu da se pridržava demokratskih načela i da se suzdrži od autoritarizma. Godine 2019. vlasti su zatvorile katoličke škole i bolnice, rekavši da nameću zakone protiv vjerskih tijela da vode takve ustanove.

Katolika ima oko 4 posto. Crkva je jedna od samo četiri vjerske skupine koje smiju djelovati u ovoj zemlji, zajedno s eritrejskim pravoslavnim, evangeličko-luteranskim i sunitskim islamskim skupinama.

Zemlja, koju već 30 godina vodi predsjednik Isaias Afwerki školovan u Kini, nema funkcionalan ustav i nikada nisu održani nacionalni izbori. Eritreja je jedna od vodećih zemalja u svijetu koja provodi represiju na medijima.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...