Petak, 26. travnja 2024.

Kazališni festival inspiriran kršćanskim vrijednostima… Zašto tako nešto nemamo u Hrvatskoj?

Kako redovno pratim kulturna zbivanja u metropolitanskoj Francuskoj, naišao sam na jako zanimljiv događaj koji se ovih dana događa u kazalištu Boulogne u Parizu od 22. studenog do 2. prosinca.

Radi se o programu šest različitih kazališnih predstava, u kojima će glumiti vrhunski francuski glumci i glumice (kao Fitzgerald Berthon, Sophie Galitzine, Michel-Olivier Michel, Clémence de Vimal, Paul de Launoy, Marguerite Kloeckner i mnogi drugi…). Drago mi je što u jednoj državi koja provodi ideologiju laicizma moguće organizirati ovakav događaj, ali još žalosnije da tako nešto još uvijek nemamo u Hrvatskoj. Živimo u državi u kojoj desničari jauču kako ljevičari drže kazališne daske, a nikad nisu pokušali napraviti iole suvislu predstavu koja bi bila gledljiva. Ima li uopće glumaca u Hrvatskoj koji bi mogli organizirati kazališni festival inspiriran kršćanskim vrijednostima?

Predstave koje će se izvoditi na festivalu imaju različite stilove i žele doprijeti do što većeg broja građana Francuske. Festival započinje veličanstvenom predstavom o životu Charlesa de Foucaulda, zatim će biti prikazano Bernanosovo vizionarsko djelo o Blaženoj Djevici Mariji kroz povijest književnosti, i posebno je zanimljiva, pa mi je i najviše žao što ne mogu prisustvovati, premijera predstave A l’homme, que j’aime, u kojoj će koristeći veliku dozu humora francuski glumci pokušati odgovoriti na velika egzistencijalna pitanja koja si svatko postavlja.

Isto to se ne može reći i za hrvatsku kazališnu scenu, posebno za jednu predstavu na kojoj sam nedavno prisustvovao i koja se izvodila na srpskom jeziku u hrvatskom kazalištu! Hrvatska kazališna scena postala je krčma u kojoj se zadovoljavaju primitivni nagoni, a naša država ima pet nacionalnih kazališta koje financiramo! Za usporedbu Savezna Republika Njemačka ima samo tri!

No da se vratimo na festival… Ljepota ovog festivala je da pokazuje i onima koji nisu katolici kako kršćanska umjetnost može mnogo toga ponuditi svijetu, a pruža priliku da se cijeni francuska religiozna poezija i Bernanosov opus. Smisao kazališnog festivala jest da pokuša dati gledatelju priliku da sa svojom vjerom (ili ne), sumnjama, pitanjima ili jednostavnom potrebom za dobrim provodom s obitelji ili prijateljima vidi trenutak u kojem će moći cijeniti umjetnost, kroz estetsku i kreativnu dimenziju.

Ovdje možete vidjeti program festivala u kazalištu Boulogne u Parizu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...