Srijeda, 30. studenoga 2022.

Kazališni festival inspiriran kršćanskim vrijednostima… Zašto tako nešto nemamo u Hrvatskoj?

Kako redovno pratim kulturna zbivanja u metropolitanskoj Francuskoj, naišao sam na jako zanimljiv događaj koji se ovih dana događa u Boulogne sur Mer, u regiji Hauts de France od 22. studenog do 2. prosinca.

Radi se o programu šest različitih kazališnih predstava, u kojima će glumiti vrhunski francuski glumci i glumice (kao Fitzgerald Berthon, Sophie Galitzine, Michel-Olivier Michel, Clémence de Vimal, Paul de Launoy, Marguerite Kloeckner i mnogi drugi…). Drago mi je što u jednoj državi koja ima državnu ideologiju laicizma moguće organizirati ovakav događaj, ali takvo nešto očito nije moguće u Hrvatskoj. U kojoj desničari jauču kako ljevičari drže kazališne daske, a nikad nisu pokušali napraviti iole suvislu predstavu koja bi bila gledljiva. Ima li uopće glumaca u Hrvatskoj koji bi mogli organizirati kazališni festival inspiriran kršćanskim vrijednostima?

Predstave koje će se izvoditi na festivalu imaju različite stilove i žele doprijeti do što većeg broja građana Francuske. Festival započinje veličanstvenom predstavom o životu Charlesa de Foucaulda, zatim će biti prikazano Bernansovo vizionarsko djelo o Blaženoj Djevici Mariji kroz povijest književnosti, i posebno je zanimljiva, pa mi je i najviše žao što ne mogu prisustvovati, premijera predstave A l’homme, que j’aime, u kojoj će koristeći veliku dozu humora francuski glumci pokušati odgovoriti na velika egzistencijalna pitanja koja si svatko postavlja.

Isto to se ne može reći i za hrvatsku kazališnu scenu, posebno za jednu predstavu na kojoj sam nedavno prisustvovao i koja se izvodila na srpskom jeziku u Hrvatskoj! Hrvatska kazališna scena postala je kao krčma u kojoj se zadovoljavaju primitivni nagoni, a naša država ima pet nacionalnih narodnih kazališta koje financiramo! Za usporedbu jedna Njemačka ima tri!

No da se vratimo na festival… Ljepota ovog festivala je da pokazuje i onima koji nisu katolici kako kršćanska umjetnost ima mnogo toga za ponuditi svijetu, a pruža priliku da se cijeni francuska poezija i Bernanesov opus. Smisao kazališnog festivala jest da pokuša dati gledatelju priliku da sa svojom vjerom (ili ne), sumnjama, pitanjima ili jednostavnom potrebom za dobrim provodom s obitelji ili prijateljima vidi trenutak u kojem će moći cijeniti umjetnost, kroz estetsku i kreativnu dimenziju.

Ovdje možete vidjeti program kazališnog festivala u Boulogne sur Mer.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...