Subota, 20. travnja 2024.

Novi zagrebački nadbiskup postat će mons. Dražen Kutleša

Na današnji dan, točno u podne, mons. Dražen Kutleša imenovan je za nadbiskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije. Kao nadbiskup koadjutor naslijedit će kardinala Josipa Bozanića na mjestu zagrebačkog nadbiskupa u trenutku kada mons. Bozanić bude navršio 75 godinu života.

Mons. Kutleša je rođen u Tomislavgradu 25. rujna 1968. Školovao se u Dubrovniku (Klasična gimnazija Josip Ruđer Bošković), Sarajevu (na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi) i u Rimu (na Sveučilištu Urbanianumu, gdje je magistrirao i doktorirao kanonsko pravo).

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. u Prisoju (Bosna i Hercegovina). Prvo pastoralno iskustvo imao je kao župnik vikar u Mostaru (1993. – 1995.), a nakon studija kanonskog prava obnašao je odgovornu službu vicekancelara u biskupijskoj kuriji u Mostaru, župnog upravitelja u Grudama i profesora na Teološkom institutu u Mostaru (1998. – 2006.).

Zbog potreba Crkve, njegov biskup Ratko Perić ga šalje u Rim da radi u Kongregaciji za biskupe (2006. – 2011.), a od 2010. je bio vanjski suradnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

U Rimu je radio u središnjim institucijama Majke Crkve sve dok ga papa Benedikt XVI. nije 2011. imenovao za biskupa koadjutora Porečke i Pulske biskupije. Iste godine je primio biskupsko posvećenje, a za biskupsko geslo je izabrao riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam“. Upravljanje Porečkom i Pulskom biskupijom preuzeo je sljedeće godine.

Papa Franjo imenovao ga je 11. srpnja 2020. nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarskim. Mons. Kutleša je paralelno nastavio kao apostolski upravitelj voditi Porečku i Pulsku biskupiju. Prošle godine je preuzeo upravljanje Splitsko-makarskom nadbiskupijom, ali ga je Sveti Otac, zbog potreba Crkve u Hrvata, odlučio imenovati nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

Ovdje možete pročitati povezanu vijest o tome kako je mons. Dražen Kutleša postao predsjednik Hrvatske biskupske konferecije.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...