Petak, 03. svibnja 2024.

Petero Hrvata i osamsto molitvenih nakana za sedamstotu obljetnicu smrti bl. Augustina Kažotića u Luceri

Jučer je bio blagdan prvog hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, a ove godine slavi se sedamstota godišnjica njegove smrti! Uistinu velik događaj. Zbog toga je Vigilare odlučio pokrenuti kampanju te smo u kratko vrijeme prikupili preko osamsto napisanih molitvenih nakana koje smo odnijeli i prikazali na pontifikalnoj Svetoj Misi na blagdan blaženog biskupa Kažotića u lucerskoj katedrali u južnoj Italiji.

Na Svetoj Misi koju je predvodio biskup Melfija – Rapolle – Venose mons. Ciro Fanelli, rođen u gradiću Luceri, uz prisustvo lucerskog biskupa, mons. Guiseppea Guilana, bilo je sveukupno petero Hrvata koji su nosili osamsto molitvenih nakana i prošnji, prikupljenih u kampanji o bl. Augustinu Kažotiću.

Po dolasku u lucersku katedralu mjesni dijecezanski svećenici primili su nas kao posebne i drage goste iz Blaženikove domovine. Osjećali smo se kao doma i vjerujem da je bl. Augustinu bilo drago što nismo zaboravili na ovu veliku obljetnicu. Bilo nam je dopušteno staviti hrvatsku zastavu ispod glavnog relikvijara u kojem se nalazi Blaženikova glava (lubanja), ali i kutiju s preko osamsto molitvenih nakana. Ponijeli smo i relikvije bl. Augustina (trećeg stupnja) s molitvenim nakanama na hrvatskom jeziku koje su domaći vjernici brzo među sobom razdijelili.

Mons. Fanelli je na početku Svete Mise blagoslovio glavni relikvijar, ali i sve molitvene nakane. U homiliji, koju ćemo u cijelosti prenijeti u sljedećem članku, govorio je o svetosti života bl. Augustina, njegovoj domovini Hrvatskoj, Zagrebu i bl. Stepincu. Po završetku liturgijskog slavlja lucerski biskup osobno nas je pozdravio i zahvalio što smo hodočastili u Luceru. Na kraju Mise vjernici su dolazili do oltara vidjeti izvorni biskupski šešir bl. Augustina, a zatim je bio pročitan dekret lučerskog biskupa Guilania od 3. kolovoza 2023. kojim je proglašena „Jubilejska godina u čast bl. Augustina Kažotića“ i uspostavljeno povjerenstvo koje će raditi na kanonizaciji bl. Augustina.

Poslije Svete Mise održao se koncert klasične glazbe u biskupskoj palači te zabavni program za puk ispred katedrale. Mnoštvo lokalnih vjernika pozdravljalo nas je te im je bilo drago što smo došli iz Hrvatske. I lokalni dijecezanski svećenici rekli su nam da imaju namjeru s biskupom u ovoj jubilarnoj sedamstotoj obljetnici posjetiti Zagreb, jer je bl. Augustin prije odlaska u Luceru osamnaest godina bio zagrebački biskup. Bilo bi lijepo nastaviti tradiciju hodočašća u Luceru iz Hrvatske, napose bi u ovoj jubilarnoj godini vjernici i klerici Zagrebačke nadbiskupije mogli hodočastiti na grob našeg Blaženika.

Ovih osamsto molitvenih nakana prikupljeno je u vrlo kratkom roku i one su pokazatelj da je čašćenje bl. Augustina živo među hrvatskim vjernicima koji traže njegov zagovor. Bitno je ne zaboraviti uspomenu na jednog od najvažnijih hrvatskih blaženika. Bl. Augustin bio je erudit, svetac i Hrvat koji je za zemaljskog života ostavio upečatljivu duhovnu i kulturnu ostavštinu u Zagrebu i Luceri.

Lucerska biskupija vodi njegovu kauzu za proglašenjem svetim, ali kao njegovi sunarodnjaci moramo se više uključiti i pomoći da se taj proces konačno dovrši.

Molitva za proglašenje svetim vrlo je bitna, kao i traženje njegova zagovora, ali ako za to postoje uvjeti, potrebno je organizirati i hodočašća na grob bl. Augustina Kažotića. Njegov grob u Luceri udaljen je pedeset minuta vožnje od groba sv. Padre Pija iz Pietrelcine, a blizu toga nalazi se i špilja sv. Mihaela arhanđela u Garganu, kao i svetište sv. Nikole u Bariju…

Malo je poznato da se u okolici Barija, u mjestu Bitteta, nalazi svetište bl. Jakova iz Zadra, još jednog hrvatskog blaženika, koje se zove Santuario del Beato Giacomo Illirico. Također, putujući uz zapadnu jadransku obalu prema Luceri može se posjetiti i marijansko svetište u Loretu, svetište u Lancianu gdje se dogodilo euharistijsko čudo, relikviju Svetog Lica u Manoppellu, ali i hrvatsku dijasporu u pokrajini Molise.

U životu vjernika važna je molitva svetcima, ali su važna i hodočašća na grobove svetaca i blaženika jer se tako približavamo i usmjeravamo svoju dušu prema Nebu. Ne smijemo zaboraviti ni druge naše duhovne velikane koji nas zagovaraju kod Boga, a koji iz određenih povijesnih razloga također nisu pokopani u domovini, poput sv. Leopolda Mandića i sv. Marka Križevčanina.

U galeriji možete vidjeti kako je izgledala proslava blagdana bl. Augustina Kažotića u Luceri.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...