Petak, 26. travnja 2024.

Predsjednik Nikaragve zabranio crkvene procesije

Predsjednik Daniel Ortega zabranio je procesije u čast Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, koje se tradicionalno održavaju diljem zemlje između 28. studenog i 8. prosinca. U župi San Jose de Tipitapa, koja se nalazi u nadbiskupiji Managua, dvadeset kilometara od glavnog grada, svećenik je potvrdio zabranu sljedećim riječima:

„Dana 28. studenog 2022., točno u podne, primili smo telefonski poziv od policije da nam zabranjuju bilo kakvu procesiju, i to baš u trenutku kada je slika Gospe trebala obići grad. (…) Izražavam duboku tugu zbog zabrane koja nam onemogućuje javno očitovanje vjere“.

Od 28. studenog do 8. prosinca katolici u Nikaragvi imaju stari običaj slaviti Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije. Tijekom tih dana vjernici grade oltare u svojim domovima i po ulicama. To je vrijeme kada se okupljaju obitelji kako bi molile i pjevale u čast Blažene Djevice Marije, a tijekom susreta razmjenjuju darove. U noći sa 7. na 8. prosinac održava se obred “Velikog plača”, to je dan kada vjernici dolaze u crkvu i prolaze ispred oltara uzvikujući: „Što je najveća radost?“, a mnoštvo u zboru odgovora: „To je Bezgrješno začeće Marijino!“. Toga dana nebo obasjava vatromet u znak sjećanja na Bezgrješno začeće.

Vjernici u Nikaragvi morali su proslaviti svetkovinu Bezgrješnog začeća u crkvama, jer vlasti pokazuju sve veće neprijateljstvo prema Katoličkoj crkvi. Članak o stanju Katoličke crkve u Nikaragvi možete pročitati ovdje.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...