Petak, 19. travnja 2024.

Komunistička Nikaragva zabranila katoličke procesije za Veliki tjedan

Diktator Daniel Ortega već godinama vodi kampanju protiv katoličanstva, kao odgovor na ulogu Crkve u pomaganju prodemokratskim disidentima i suprotstavljanju njegovom komunističkom planu. Nikaragva je natpolovično katolička, a kršćani čine čak 83 posto stanovništva.

Ortegin režim je zabranio Katoličkoj crkvi izvođenje tradicionalnih procesija Via Crucis (postaja križnog puta) po ulicama gradova, navodne radi “sigurnosnih razloga“. Režim je koristio isti “sigurnosni” izgovor za zabranu drugih katoličkih procesija u prošlosti.

Pobožnost Via Crucis, tradicionalna katolička procesija tijekom Velikog tjedna kojom se obilježavaju posljednji zemaljski dani Isusa Krista prije uskrsnuća, bila je na dvije godine obustavljena zbog pandemije. Ove godine ju je diktator Ortega zabranio.

Nikaragvanske novine La Pensa izvještavaju da im je neimenovani klerik Katoličke crkve rekao da su nakon završetka mise na Pepelnicu pripadnici nikaragvanske policije došli u njegovu crkvu u Managui obavijestivši nazočne da, zbog “sigurnosnih razloga“, nije dopušteno obaviti procesiju križnog puta.

Diktator Ortega, koji je objavio “rat” protiv Vatikana prošle godine, dramatično je pojačao progon katolika u Nikaragvi, uhićujući i protjerujući članove Katoličke crkve, nasilno ukidajući katoličke medije i zabranjujući povijesne katoličke procesije u zemlji.

Prošle godine (u kolovozu) je među prvima bio uhićen biskup Rolando Álvarez. Nedavno je zbog izdaje osuđen na dvadeset šest godina zatvora. Biskupu su također doživotno oduzeta građanska prava i nikaragvansko državljanstvo, čime je postao osoba bez državljanstva.

Nekoliko dana prije zabrane katoličkih procesija za Veliki tjedan, diktator Ortega se još jednom obrušio na Katoličku crkvu optužujući Vatikan da je “organizirana mafija“.

„Oni su mafija, pogledajte samo zločine koje su počinili, koliko su zločina počinili i još uvijek čine zločine…“, rekao je Ortega na jednom službenom događaju (21. veljače). Nastavio je s optužbama prema Vatikanu tvrdeći da „zbog zločina koje su počinili na financijskom polju imaju upravo sada proces (suđenje) u Vatikanu, jer su pronevjerili milijune…“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...