Petak, 19. travnja 2024.

“Progresivisti“ u Švicarskoj žele da djeca jedu manje čokolade, a više insekata

Iako je Švicarska poznata po kvalitetnim čokoladama i sirevima (čak 450 vrsta), “progresivisti“ nisu zadovoljni. Kada ne mogu nametnuti svoju ideologiju, onda žele stanovništvu nametnuti svoje prehrambene navike. I o tome nisam čitao na nekom desnom “radikalnom“ portalu, kao Breitbart, nego u uglednom Wall Street Journalu.

U tim uglednim novinama nedavno je objavljen članak s vrlo zanimljivom pričom, ali i porukom što čeka ostatak Europe. Dakle, predstavnici nekih švicarskih “prehrambenih“ tvrtki – sljedeći već prokušane metode u Nizozemskoj i Australiji – počeli su “obučavati“ djecu da jedu insekte. Autor članka u Wall Street Journalu nije htio reći indoktriniraju, ali pošto nisam poklonik političke korektnosti koristit ću pojam indoktriniraju.

Indoktrinacija je vrlo složen proces “obuke“, u kojem pojedinac ili grupa prihvaća određene ideje ili mu te ideje bivaju usađene. Milom ili silom manje je bitno, ali bitno je prihvaćanje ideja.

Takvim procesom se trenutno vode neke prehrambene tvrtke, jer znaju da je lakše nagovoriti djecu da jedu insekte nego odrasle. CEO velikih tvrtki u djeci vide buduću bazu kupaca, koja bi mogla nagovoriti i odrasle (čitaj roditelje) na prihvaćanje nove prehrambene navike. Možda djeca budu “hrabra” kao Greta Thunberg?

Prehrambena industrija samo slijedi model koji je woke ideologija započela prije njih, idu na one koje se ne mogu braniti. Ipak, neki od apologeta (čitaj lobista) promjene prehrambenih navika vide uvođenje kukaca kao pomoć djeci koja su pretila, ali toj djeci bi najbolje bilo da vježbaju i manje jedu. Tjelovježba se više nigdje ne spominje.

Lijepa alpska zemlja Švicarska – postala je zemlja revolucionarne prehrane

Švicarska je 2017. postala prva zemlja u Europi koja je dopustila prodaju insekata kao hrane za ljude, a EU je uslijedila njihov primjer. Neutralna Švicarska više nije neutralna.

Jedna od najvažnijih tvrtki za proizvodnju prehrambenih proizvoda od kukaca našla je svoje mjesto u Švicarskoj. Riječ je o tvrtki Essento, koja je uspjela staviti svoje proizvode na police dvaju najvećih lanaca supermarketa u zemlji. Tvrtka se usredotočuje na proizvodnju žitarica s crvima, kako domišljato i “privlačno“, ali imaju i drugih proizvoda. To potvrđuju i riječi Noelle Gmür, šefice prodaje u tvrtki Essento u Zürichu. Gmür je rekla sljedeće: „Zašto trebate (pojesti) kravu ili svinju kada možete jednostavno pojesti kukca?“.

Možda bi nove “prehrambene” tvrtke trebale na kutije žitarica od crva staviti da se u kutijama nalaze i igračke kao Crvoman (aluzija na Supermana)?

Promjena prehrambenih navika posljedica je popuštanje švicarske političke elite lobijima protiv mesa s ciljem potkopavanje gastronomske kulture. Ali, zar su potrebne tvrtke da bi državljani Švicarske (ili Hrvatske) jeli kukce? Mogu ih jesti direktno s livada, i onda će moći osjetiti u ustima kako su kukci ukusni, cijeli i neprerađeni. Bon appétit!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...